Dobývanie vesmíru

Dobývanie vesmíru

Prvý človek vo vesmíre

12. apríla 1961 z kozmodrómu Bajkonur na kozmickej lodi Vostok 1 vyletel do vesmíru prvý človek v histórii. Z neznámeho letca sa prakticky za deň stala najznámejšia celebrita planéty a zrejme aj vesmíru. Prvý let Jurija Gagarina do otvoreného kozmu oslavuje práve dnes šesťdesiatku. Preto sme dobývaniu vesmíru venovali náš príbeh, ktorý pripravil Lukáš Mano.

Prvý človek vo vesmíre Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskum Mesiaca

Po tom, čo Jurij Gagarin vyletel ako prvý človek do kozmu, uvažovali Spojené štáty americké, ako by Sovietskemu zväzu dokázali, že sú vo vesmírnom programe lepšie. Cieľ bol jasný - vyslať človeka na Mesiac. To sa podarilo v roku 1969, keď na ňom pristáli Neil Armstrong a Buzz Aldrin. Dnes majú už vedci oveľa viac informácií a skúseností a ako zistil Lukáš Mano, otvorene sa hovorí aj o prvej výskumnej stanici na povrchu Mesiaca.

Výskum Mesiaca Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Súkromné výlety do vesmíru

Chceli by ste sa pozrieť do vesmíru? Len prednedávnom o tom mohli obyčajní ľudia iba snívať. Ceste do kozmu totiž predchádzal náročný výcvik a záujemca musel mať väčšinou aj vzdelanie v leteckom odbore. Dnes sa však už o súkromných výletoch do vesmíru rozpráva čoraz častejšie. Háčikom je ale ich astronomická cena. Viac už Lukáš Mano.

Súkromné výlety do vesmíru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mars

Opäť ideme dobývať vesmír. Červený objekt, Nebeský oheň, Hviezda smrti – reč je o Marse, ktorý nakoniec dostal názov podľa starorímskeho boha vojny. Ide o druhú najmenšiu planétu slnečnej sústavy a kozmonautov láka už od nepamäti. Prečo? Aj o tom sa Lukáš Mano rozprával s Miroslavom Šmelkom z Technickej univerzity v Košiciach.

Dobývanie vesmíru 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kozmický odpad

Ľudia nechávajú svoju stopu všade. A týka sa to aj vesmíru. Na obežnej dráhe Zeme je toľko kozmického odpadu, že ide o vážny problém. Otázkou ostáva, ako ho odtiaľ dostať preč. Aj na to sa Lukáš Mano opýtal odborníkov.

Dobývanie vesmíru 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame