Ako očkovanie zmenilo náš svet

Ako očkovanie zmenilo náš svet

Ľudstvo zatiaľ nevynašlo efektívnejší spôsob, ako sa zbaviť nebezpečných chorôb než je očkovanie. Práve takto sme zlikvidovali kedysi rozšírené pravé kiahne. Podobne radi by sme sa zbavili Covid-u 19.
V každom prípade očkovanie zmenilo náš svet a o tom bude aj náš príbeh. Ľubomíra Hulínová začína históriou.

Očkovanie zmenilo svet 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj v medicíne to najprv fungovalo metódou pokus-omyl. Ale postupne sa zlepšovali metódy, podmienky, pribúdali skúsenosti, vedomosti, až vznikli vakcíny, ktoré zmenili náš život a náš svet. V dnešnej časti sa Ľubomíra Hulínová pozrie na to, ako sa zdokonaľoval ich výskum.

Očkovanie zmenilo svet 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vojna, extrémna chudoba, finančný kolaps, zmena klímy a pandémia... Toto je 5 najzávažnejších globálnych rizík. V jednom z nich sa práve nachádzame. Za svetlo na konci tunela považujú odborníci očkovanie. Veď napokon, história to dokazuje. Slovo má Ľubomíra Hulínová.

Očkovanie zmenilo svet 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorili sme, že očkovanie sa podieľa na podstatnom predĺžení ľudského života. Vedci jeho význam prirovnávajú ku prístupe k pitnej vode, či dostupnosti antibiotík. No tak ako má svojich podporovateľov, má aj svojich odporcov. A to už odpradávna. Dnes vás Ľubomíra Hulínová presvedčí, že história sa opakuje.

Očkovanie zmenilo svet 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Očkovanie je nielen z medicínskeho, ale aj z ekonomického hľadiska najúčinnejším prostriedkom, ktorý voči pandémii máme - hovoria odborníci. A tak sme sa v poslednej časti príbehu rozhodli zamerať na súčasnú dlhoočakávanú vakcínu. Slovo má Ľubomíra Hulínová.

Očkovanie zmenilo svet 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Autorka: Ľubomíra Hulínová; Foto: PIXABAY/neelam279

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame