Štúdio svet – 24. 5. 2014

Štúdio svet – 24. 5. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Oľga Baková
Rozpoltená Ukrajina

Ukrajina sa pripravuje na zajtrajšie prezidentské voľby za veľmi zvláštnych okolností. Kým zo západu prichádzajú zábery z kampaní kandidátov, ukazujú volebné miestnosti, prípravu hlasovacích lístkov, na východe trvajú boje medzi armádou a separatistami. V Donecku a Luhansku vyhlásili samostatné republiky, prezidentské voľby odmietajú a robia všetko preto, aby neboli. V tejto ťažkej situácii sa Oľga Baková rozhodla, že nám Doneck predstaví trochu inak, ale ako zistila, politické problémy zasahujú všade.

Rozpoltená Ukrajina Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Pouliční hudobníci

V porovnaní s východnou Ukrajinou, umenie určite nie je problém v Maďarsku. Predviesť sa môžu aj takí umelci, pri ktorých nejednému poslucháčovi či divákovi napadne, či by im tvorbu nemal niekto zakázať v rámci ochrany zdravia publika. Na korze v dunajskom mestečku Szentendre, kúsok severne od Budapešti, stál nedávno každých 10 metrov hudobník či kapela. Čakali, kým k nim dorazí porota. Pouliční hudobníci sa tam totiž rozhodli súťažiť o toho najlepšieho. Gregor Martin Papucsek si ich prešiel a trocha vnikol do tajov tohto špeciálneho žánru.

Pouliční hudobníci Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Obchod pre matadorov

Pouličných hudobníkov si človek užije aj v Španielsku. My tam dnes nejdeme počúvať, ale nakupovať. Hľadáme exotický narodeninový darček pre Slováka, ktorý kedysi chcel byť toreadorom. Do butiku pre matadorov, kde by ste našli aj množstvo kvalitných suvenírov, nás vezme Ľubica Zlochová. 

Obchod pre matadorov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Deň včiel

Ak máte doma niekoho, kto má šikovné ruky, možno by nebolo od veci kúpiť mu príležitostne ako darček, povedzme, včelí úľ alebo aspoň kurz včelárstva. Už dávno sa predsa vie, že bez čiel ľudstvo neprežije. Veľmi dobre to vedia vo Viedni, preto robia včelám aj včelárom čo najlepšie podmienky na život. Netreba na to ani vlastnú záhradu. Včely sú totiž celkom mestské typy. Na peľ z parkov nedajú dopustiť. Kvety v mestských záhradách totiž nie sú postriekané pesticídmi. Viedeň zorganizovala 1. Deň včiel, na ktorom nechýbala ochutnávka medu a medového vína, ale ani Tamara Lištiaková.

Deň včiel Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová
Amatérski poľovníci v safari

Môže byť vášeň safari? V Juhoafrickej republike turisti neobídu ani farmy, na ktorých sa chovajú exotické zvieratá. Farma s levmi nie je nič neobyčajné. So živými šelmami sa tam fotia aj deti. Len málokto tuší, že tieto zvieratá, zvyknuté na ľudí, kŕmené v podstate z ruky, zbavené prirodzených inštinktov, o pár mesiacov odvedú do väčšej rezervácie. A tam, keď sa ešte ani nestihnú spamätať z nového prostredia, ich bohatí amatérski poľovníci za tučnú sumu bez milosti zastrelia. Viac povie Anna Šípošová.

Amatérski poľovníci v safari Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame