Príbeh vinohradu

Príbeh vinohradu

Spustnuté a zanedbané vinohrady v bratislavských Vajnoroch začínajú ožívať vďaka skupine nadšencov, ktorí vytvorili vinohradnícky spolok a snažia sa vrátiť zašlú slávu kedysi široko-ďaleko známej vinohradníckej oblasti. V dnešnom príbehu Blažena Bóoczová predstaví jednu z rodín, ktorá sa rozhodla zveľadiť dedičstvo po rodičoch a svoj odkaz odovzdáva aj synovi a vnukovi.

Príbeh vinohradu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď vajnorské družstvo vrátilo vinohrady pôvodným majiteľom, niektorí sa ani neprišli pozrieť, čo vlastne zdedili. Doba sa zmenila, na prácu vo vinohrade nie je čas. Našli sa však ľudia, ktorí si povedali, že okrem svojho vinohradu sa dokážu postarať aj o ďalšie. Založili Vajnorský vinohradnícky spolok a prizvali odborníkov, ktorí novopečených vinohradníkov naučia, ako sa o révu starať. Jedného takého Ferka Grebečiho stretla vo vajnorskom vinohrade Široké aj Blažena Bóoczová.

Príbeh vinohradu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Skoro na jar strihanie – alebo po vajnorsky rezka, potom viazanie, okopávanie - či škrabanie vinohradu a samozrejme vinobranie. Od februára do októbra je vo vinohrade čo robiť. S Blaženou Bóoczovou a predsedom Vajnorského vinohradníckeho spolku Milanom Kodnárom začneme dnešný príbeh krátkou inštruktážou k najviac používaným vinohradníckym nástrojom.

Príbeh vinohradu 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka sme vo Vajnovskej komunitnej vinici strihali, čistili, obnovovali vinohrad - dnes sa presunieme zo západu na východ do našej najmenšej vinohradníckej oblasti. Tokaj si svoju povesť začal budovať začiatkom 13. storočia. Vtedy sem panovník Belo IV priviedol talianskych majstrov vinárov, ktorí tu začali pestovať odrodu furmint. Trvalo ďalších tristo rokov, kým sa výnimočné víno preslávilo na celom svete. Viac povie Lukáš Mano.

Príbeh vinohradu 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci máme ešte stále veľa slnečných dní, jeseň už začína farbiť listy na stromoch a to znamená, že pre vinárov nastáva jedno z najdôležitejších období roka. Prichádza zber a s ním aj hodnotenie sezóny. Do tokajských vinohradov sa vydal Lukáš Mano.

Príbeh vinohradu 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová; Foto: PIXABAY/milpek75

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame