Štúdio svet – 7. 6. 2014

Štúdio svet – 7. 6. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Róbert Mikoláš
Situácia v Sýrii

O Sýrii sa tento týždeň hovorilo opäť o niečo častejšie – dôvodom boli prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Bašár Assad. V krajine však medzitým pokračujú tuhé boje armády s rebelmi, medzi ktorými sú aj islamistické organizácie napojené na Al-Kaidu. Práve tie stoja za plienením v meste Malúla, ktorá je jedným z najposvätnejších miest kresťanov. Náš spolupracovník, spravodajca Českého rozhlasu, Róbert Mikoláš sa poprechádzal po vypálenom kláštore i kostole, ktorý skrýval najstaršie kresťanské ikony.

Situácia v Sýrii Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Španielsky kráľ

„Kráľ má zomrieť v posteli. Nemá abdikovať.“ – toto síce hovorieval španielsky monarcha Juan Carlos I., a bol to i názor jeho manželky, kráľovnej Sofie, napriek tomu tento 76-ročný španielsky panovník oznámil, že trón opúšťa a žezlo prenecháva svojmu synovi, korunnému princovi Felipemu. Čo Španielov s novým kráľom čaká i aký vlastne bol ten odchádzajúci, povie Ľubica Zlochová.

Španielsky kráľ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Originálne požiadanie o ruku

Maďarskí nádejní ženísi nemajú vraj fantáziu – tvrdí to 73 percent žien, pre ktoré moment požiadania o ruku zostal sklamaním. Táto naozaj prevažná väčšina si myslí, že akt mohol byť oveľa pamätnejší. Mládenci sa túto štatistiku snažia vylepšiť a využívajú pritom služby kreatívnej agentúry, ktorá všetko vybaví a zorganizuje, napríklad aj v spoločnosti žralokov. Fantázii sa medze nekladú, Gregor Martin Papucsek však varuje: úplne extrémne nápady nemusia byť úspešné.

Originálne požiadanie o ruku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová
Obchodovanie s ľuďmi v Kambodži

Obchodovanie s ľuďmi je v Kambodži vypuklý problém. Krajina je zdrojom a tiež cieľom obchodníkov s bielym mäsom. Do prostitúcie často nútia aj malé deti. Somaly Mam je Kambodžanka, ktorá už dve desaťročia zachraňuje dievčatá a ženy z nevestincov. Pre svoju charitatívnu organizáciu vyzbierala milióny dolárov, a to aj vďaka tomu, že sama zažila podobné utrpenie – v detstve ju vraj predali do otroctva a dodnes má nočné mory o znásilneniach. Tento príbeh však už slávnej Kambodžanke nikto neuverí. Prečo, povie Nina Krajčovičová.

Obchodovanie s ľuďmi v Kambodži Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Bukurešť v podzemí

Hlboko pod povrchom mesta existuje druhý svet. Sieť tunelov a kanálov je domovom pre stovky mužov, žien a detí. Väčšina z nich užíva drogy, je HIV pozitívna a asi každý štvrtý trpí na tuberkulózu. Reč je o rumunskej metropole Bukurešti. Ľudia, ktorí žijú v tamojšom podzemí, zakúsili úplne ľudské dno. Slovo má Tamara Lištiaková.

Bukurešť v podzemí Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame