Poľnohospodárske družstvá - to už dávno nie je Slnko, seno, jahody

Poľnohospodárske družstvá - to už dávno nie je Slnko, seno, jahody

Vôňa zeme je síce opojná - ale tvrdá robota, vrtochy počasia a nevyspytateľnosť trhu sú naozaj “ťažkým a tvrdým chlebíkom”. Tento týždeň vás pozveme do dvoch poľnohospodárskych fariem, ktoré nerezignovali a darí sa im. Ich príbeh nahrávala Petra Strižková - začíname v malej dedinke neďaleko Piešťan.

Poľnohospodárske družstvá - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Novodobé poľnohospodárske družstvá a podniky - to už naozaj nie je „Slnko, seno, jahody.“ Tento týždeň vám ponúkame dva príbehy bývalých roľníckych družstiev, ktoré po 1. prežili a po 2. navyše sa im ešte aj darí. Včera sme boli na myjavských kopaniciach - na biofarme v Podkylave. Dnes sa presúvame len niekoľko kilometrov ďalej, do obce Kočín, kde sídli Poľnohospodárske výrobné a obchodné družstvo. Je tojedna z mála fariem na Slovensku, ktorá nerezignovala na produkciu mlieka. Petra Strižková povie viac.

Poľnohospodárske družstvá - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aktuálny Príbeh na týždeň sa odohráva na dvoch poľnohospodárskych farmách, ktoré spája hovädzí dobytok, krajina myjavských kopaníc a v neposlednom rade aj úspech. Moderné družstvo to už dávno nie je Slnko, seno, jahody. Včera sme sa tom presvedčili v Kočíne kde funguje Poľnohospodárske výrobné a obchodné družstvo. Dnes sa opäť presúvame do Podkylavy – malej obce v piešťanskom okrese - kde už 29 rokov pôsobí biofarma Charolé. Hospodári na takmer 300 na hektároch a venuje sa chovu bezrohého hovädzieho dobytka.

Poľnohospodárske družstvá - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poľnohospodárske výrobné a obchodné družstvo Kočín hospodári na Trnavskej  pahorkatine na rozlohe viac ako 1300 ha. Hlavným ťahúňom je hovädzí dobytok. Kravičky na tejto mliečnej farme rozmaznávajú - majú svoju luxusnú maštaľ za 800 tisíc eur s robotickým vysávačom. A obzvlášť vydarené kusy -  miss dojnice - používajú aj kozmetiku. 
O tom všetkom v dnešnej časti príbehu Petry Strižkovej.

Poľnohospodárske družstvá - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Novodobé poľnohospodárske družstvá a podniky, to naozaj už dávno nie je Slnko, seno, jahody. Ale vlastne, nikdy ani neboli.

Tento týždeň sme stredavo putovali medzi dvoma farmami. Spája ich lokalita - obe ležia v okrese Piešťany pod Trnaskou pahorkatinou. Obe sa zameriavajú na hovädzí dobytok, obe prosperujú a výrazne ovlyvňujú život vo svojom okolí

Poľnohospodárske družstvá - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Príbeh na týždeň pripravila Petra Strižková.

Redaktorka: Petra Strižková; Foto: PIXABAY/ThiloBecker

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame