Začiatky televízneho vysielania

Začiatky televízneho vysielania

Tento týždeň si pripomenieme 65 rokov od začiatku televízneho vysielania z bratislavského štúdia. Rádio v tom čase už dávno nebolo technickou novinkou a ľudia už dlho očakávali, že podobne vzduchom sa budú dať prenášať aj pohyblivé obrázky, ktoré poznali kín. Slovo má Boris Koreň:

Začiatky televízneho vysielania - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aby bratislavské štúdio Československej televízie mohlo vysielať, muselo sa vybudovať a prichystať veľa vecí. Samozrejme, prvou podmienkou bol vysielač. Stavba televíznej veže sa začala 6. novembra 1955  a v auguste o rok neskôr sa cez provizórnu anténu skúšobne odvysielal televízny signál. Pre potreby vysielania tu vyčlenili neveľké štúdio a priľahlé technické miestnosti. Ešte prenosový voz a vysielanie sa mohlo začať. Pokračuje Boris Koreň:

Začiatky televízneho vysielania - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vysielanie bratislavského štúdia sprevádzalo v jeho počiatkoch veľa problémov... Prvý rok hovoríme o pokusnom vysielaní, no aj neskôr išlo z pohľadu technického a personálneho zabezpečenia i nevyhovujúcich priestorov o veľké provizórium.  Napriek všetkým prekážkam, vznikli už v prvých rokoch vysielania bratislavského štúdia programy, ktoré pretrvali desaťročia - dnes Boris Koreň začína zvukom z archívu.

Začiatky televízneho vysielania - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislavské televízne pondelky dostali už dávno prívlastok - legendárne. Boli jedinečným fenoménom doby, ponúkali drvivou väčšinou na rozdiel od ostatného programu ideologický nezaťažené inscenácie a stretla sa v nich silná herecká generácia. Začali sa v januári 1959, keď televízia uviedla prevzaté predstavenie Slovenského národného divadla Život Galileiho od Bertolda Brechta. Boris Koreň našiel v archíve aj túto upútavku:

Začiatky televízneho vysielania - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Za 65 rokov vyrobilo bratislavské štúdio tisíce hodín programu, neskôr pribudla aj samostatná výroba v Košiciach a v Banskej Bystrici. Filmy, inscenácie, spravodajské, zábavné, športové a iné programy sú odložené v archíve STV. Medzi nimi aj veľa záznamov, ktoré sú jedinečné svojou informačnou, či umeleckou hodnotou. Poslednú časť príbehu k začiatkom TV vysielania, k výročiu prvého televízneho vysielania na Slovensku pripravil Boris Koreň.

Začiatky televízneho vysielania - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame