Hattala, Hviezdoslav a slovenčina

Hattala, Hviezdoslav a slovenčina

V priebehu pár dní si pripomíname okrúhle výročia dvoch ľudí, ktorých spája jazyk. Jeden slovenčinu výrazne ovplyvnil zaviedol do nej napríklad ypsilon a generácie detí mu to vyčítajú. Ten druhý mladučký spisovný jazyk povzniesol až ku hviezdam Pavol Országh Hviezdoslav, Martin Hattala a slovenčina budú hlavnými hrdinami nášho príbehu. Nahrávala Eva Pribylincová a Eva Gergelyová:

Hattala, Hviezdoslav a slovenčina - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je autorom tisícov slov a tisíce slov sa napísali a povedali aj o ňom. Pavol Orságh Hviezdoslav je veľký básnik, aj 100 rokov po smrti ľudí stále nadchýna i rozdeľuje. Tak to zachytili v príbehu Eva Pribylincová a Eva Gergelyová:

Hattala, Hviezdoslav a slovenčina - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavol Orságh Hviezdoslav žije, aj o tom hovoríme v príbehu venovanom spomienke na oslávenca. Veľký básnik žije v učebniciach, v literatúre a žije aj vo svojom Kubíne, presnejšie Hviezdoslavovom Kubíne. V posledný októbrový týždeň tu prebehol jeho 67 ročník. Predstavia ho Eva Pribylincová a Eva Gergelyová:

Hattala, Hviezdoslav a slovenčina - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O diele Pavla Orságha Hviezdoslava sme hovorili aj s kritikmi....Dnes sa oslávencovi budeme venovať s celou pompou. Eva Pribylincová a Eva Gergelyová vás pozývajú na miesta, kde určite stretnete veľkého básnika:

Hattala, Hviezdoslav a slovenčina - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mal rád hviezdnu oblohu? Alebo svojou tvorbou mieril ku hviezdam? Nech je to akokoľvek, Pavol Orságh Hviezdoslav je veľká postava našich dejín a literatúry, na tom sa zhodujú všetci a mnohí ho radi prirovnávajú ku svetovým menám, k Dantemu či Shakespearovi. Svetovosť a súčasnosť Hviezdoslava aj o tom je záverečný príbeh Evy Pribylincovej a Evy Gergelyovej:

Hattala, Hviezdoslav a slovenčina - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorky: E. Pribylincová a E. Gergelyová; Foto: PIXABAY/Mediamo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame