Ideálny čas na spánok

Ideálny čas na spánok

Chcete zmenšiť riziko infarktu alebo mŕtvice? Vedci zistili, kedy by ste mali chodiť spať. Podrobnosti už doplní Richard Dedek.

SPEKRTUM 12.11.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tím z britskej databázy DNA UK Biobank zistil, že ideálnym časom na zaspanie je obdobie medzi 22. a 23. hodinou. Zhromaždili údaje o dĺžke spánku a čase vstávania 88 tisíc dobrovoľníkov, monitorovali ich 7 dní s pomocou špeciálneho zariadenia a následne ešte 6 rokov sledovali ich srdcovú činnosť. Ani ľuďom, ktorí mali kardiovaskulárne problémy nepomohlo, keď spali dlhšie a pravidelnejšie, pokiaľ nešli spať medzi v uvedenom čase. Prirodzený, 24 hodinový rytmus ľudského tela je dôležitý pre celkovú pohodu a ovplyvňuje aj krvný tlak.

Českí vedci z Masarykovej univerzity a Vysokého učení technického v Brne prišli na spôsob, ako vyčistiť vodu od zvyškov liekov, antikoncepcie aj rôznych baktérií, ktoré zostávajú vo vode aj po čistení v čističkách. Vedci ako prví spojili dva známe a pomerne bežné fyzikálne javy: Kavitáciu a plazmatický výboj. Voda z prístroja, ktorý nazvali CaviPlasma odchádza s minimálnym množstvom znečistenia a môže byť obohatená napríklad o peroxidy. takto vyčistená voda môže v nemocniciach pôsobiť ako účinná dezinfekcia.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Engin_Akyurt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame