Paradajky na Marse?

Paradajky na Marse?

Paradajky môžu byť na Marse realitou. Astronauti si ich budú vedieť vypestovať vďaka vedcom z Aldrinovho vesmírneho ústavu v USA. Informácie doplní Richard Dedek.

SPEKTRUM 18.11.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Astrobiológvia dva roky skúšali rôzne možnosti, ako vypestovať aspoň niečo v nehostinných podmienkach, ktoré panujú na Marse. Je tam menej svetla a slabšia gravitácia, priemerná teplota mínus 63 stupňov Celzia a atmosféru tvorí najmä oxid uhličitý. Nasimulovali podmienky na Marse, paradajky dostali umelé svetlo, pôdu podobnú marsovskému regolitu a veľa hnojiva. Vedci pre teplotu nepočítajú s pestovaním v exteriéri. Kľúčová bola voda a pôda. Výsledok tohto experimentu sa dá použiť aj na Zemi, v nehostinných podmienkach kde nie je dobrá pôda.

Posádka Medzinárodnej kozmickej stanice mala rušný začiatok týždňa. Museli sa skryť do kozmických lodí Sojuz a Crew Dragon. Okolo stanice totiž lietali úlomky cudzieho telesa a objavili sa tak nečakane, že posádka nestihla zmeniť obežnú dráhu. Úlomky stanicu nakoniec minuli a začalo sa vyšetrovanie. Analýzy ukázali, že Rusko testovalo protidružicovú zbraň tak, že zostrelilo vlastnú družicu z 80-tych rokov a práve jej úlomky ohrozovali posádku, v ktorej sú aj ruskí kozmonauti. Okrem tejto krízovej situácie vytvoril ruský test aj približne 1500 kusov sledovateľného vesmírneho odpadu.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/LoggaWiggler

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame