Prispôsobivé vtáctvo

Prispôsobivé vtáctvo

Vtáctvo v amazonskom dažďovom pralese má štíhlejšiu líniu a dlhšie krídla. Vedci pozorujú evolúciu takmer v priamom prenose.

SPEKTRUM 22. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedci skúmali tie najčistejšie časti amazonského dažďového pralesa, ktoré nie sú priamo ovplyvnené človekom. 40 rokov pozorovali rôzne druhy vtákov a potvrdili, že sa počas niekoľkých generácií zmenšili a predĺžili sa im krídla. Tieto telesné zmeny vtákov sú podľa vedcov logickou evolučnou reakciu na stále teplejšiu a suchšiu klímu. Z výsledkov výskumu, ktorý uverejnili v odbornom časopise Science Advances okrem iného vyplýva, že počet vtákov sa znížil dokonca aj v takmer panenských častiach pralesa, čiže globálne otepľovanie sa prejavuje aj tam.

Január alebo február. Pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, bude to prvý testovací orbitálny let rakety Starship spoločnosti SpaceX pre lety na Mesiac a Mars. Ak sa let podarí, majiteľ spoločnosti, Elon Musk, ohlásil ďalších deväť letov ešte tento rok. Raketa bude použiteľná opakovane a to výrazne znižuje náklady na cesty do vesmíru. Starship je druhým stupňom vyvíjaného dopravného systému, ktorý bude schopný do vesmíru dopraviť do hlbokého vesmíru viac než sto ton nákladu alebo sto ľudí. Dopĺňanie paliva vo vesmíre umožní rakete prevážať posádky či veľký náklad nie len na Mesiac, ale aj na Mars.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/apnear40

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame