Elektromotory majú už aj lode

Elektromotory majú už aj lode

Nórsko predstavilo prvú dopravnú elektro-loď, ktorá o pár rokov nebude potrebovať ani kapitána - človeka. Viac už Jozef Vozár:

Spektrum 24. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Je to prvá kompletne elektrická nákladná loď na svete, ktorá by mohla byť aj autonómna. Podľa konštruktérov ide o malý, ale zato veľmi sľubný krok smerom k zníženiu uhlíkovej stopy námorného priemyslu. Loď s dĺžkou 80 metrov sa volá Yara Birkeland, má 3 200 ton, na vodu ju spustili minulý týždeň a doteraz sa plavila len s posádkou a pod vedením kapitána. Teraz sa však začína dvojročná testovacia prevádzka, počas ktorej budú konštruktéri vylaďovať technológiu, aby sa loď naučila manévrovať samostatne, čo môže byť realitou najskôr o 4 až 5 rokov. Elegantná nákladná loď momentálne kotví v prístave v Osle.

Poľsko-taliansky tím archeológov v nálezisku Abú Guráb neďaleko Káhiry objavili pravdepodobne tretí slnečný chrám v Egypte. Podľa všetkého má približne 4 500 rokov. Zatiaľ nie je známe, kto ho dal postaviť. Stavbu odkryla ešte v roku 1898 nemecká expedícia, vtedy to však považovali za súčasť chrámu Šesepibre, netušiac, že ide o úplne inú, staršiu stavbu. Zatiaľ sa podarilo identifikovať časť vchodu, kus prahu a základy dvoch stĺpov z vápenca. Celý chrám sa zrejme nepodarí odhaliť, pretože na jeho ruinách vznikol nový.


Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Pexels

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame