Nádej pre pacientov s Alzheimerom?

Nádej pre pacientov s Alzheimerom?

Vedci vyvinuli nový liek ktorý zlepšuje pamäť. je veľkou nádejou pre pacientov s Alzheimerovou chorobou. Viac už Jozef Vozár:

Spektrum 30. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Medzinárodnému tímu vedcov pod záštitou univerzity v Glasgowe sa podarilo vyvinúť prototyp lieku, ktorý eliminuje stratu pamäte. Pôsobí tak, že v mozgu vytvára nové molekuly, tie potom selektívne zacielia na proteín známy ako receptor M1, ktorý je dôležitý pre pamäť a spoznávanie. Liek môže výrazne zlepšiť život pacientov s Alzheimerovou chorobou a prispieť k podstatným inováciám v liečbe. Tento liek vyvíjali vedci desať rokov a teraz ho predstavili v prestížnom vedeckom časopise Cell.

Vedci sa už desiatky rokov sporia o ľudské feromóny. Otázkou je, či aj u ľudí fungujú tak, ako u zvierat - tam majú rôzne funkcie spojené s agresivitou a párením. Nová štúdia popisuje ako vedci rozpoznali nečakané funkcie zlúčeniny Hexadecanal, čiže HEX. Nemá žiadnu vôňu a vylučujú ju najmä malé deti. Účinky sa líšia podľa toho, ktoré pohlavie ju vníma - u mužov znižuje agresívne chovanie, naopak, u žien ho podporuje. Neurológovia z Weizmanovho vedeckého inštitútu však zhodne tvrdia, že toto nie je čistý feromón, ale skôr molekula, ktorú vytvára ľudské telo.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/pasja1000

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame