35 rokov programu Erasmus +

35 rokov programu Erasmus +

Erasmus+ - zrejme najznámejší program Európskej únie využívajú najviac vysokoškoláci. Boli prví, ktorí sa do programu mohli zapojiť už od roku 1987. To sme ešte patrili do socialistického tábora a tak možnosť cestovať, študovať v zahraničí mohli naši študenti až po Nežnej revolúcii. Využilo ju viac ako 25 000 vysokoškolákov, k nám sa prišlo pozrieť vyše 14 000. Výhody, nevýhody programu, kto ho môže využiť zhrnie v našom príbehu Mária Petríková:

35 rokov programu Erasmus - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci je program Erasmus + najpopulárnejší medzi vysokoškolákmi, využiť ho môžu aj mnohí ďalší - oveľa mladší. V materských školách sa to týka učiteľov, ale žiaci základných, jazykových a umeleckých škôl už môžu vycestovať aj do zahraničia. Mária Petríková navštívila ZŠ na Drieňovej ulici v Bratislave - deviatak Nino sa vďaka Erasmu dostal spolu s učiteľmi a riaditeľom školy na 5 dňový pobyt do Dánska.

35 rokov programu Erasmus - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom príbehu sme spovedali vysokoškoláčku Celiu, ktorá prišla z Francúzska, aby študovala jeden semester na našej vysokej škole. Ale program Erasmus plus môžu využívať aj študenti stredných odborných škôl.

stredoškoláčka Klára Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Takto na pobyt vo Francúzsku spomína stredoškoláčka Klára. Absolvovala tu priamo v hoteli odbornú prax a tej nie je nikdy dosť. V príbehu venovanom asi najznámejšiemu európskemu projektu, ktorý spája ľudí už 35 rokov pokračuje Mária Petríková.

35 rokov programu Erasmus - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Erazmus+ nepozná vekové obmedzenie. Využiť možnosť vycestovať a vzdelávať sa majú aj dospelí z rôznych občianskych združení, osvetových centier, sociálnych podnikov, či škôl. Popularite sa u nich tešia najmä partnerské projekty, kde si ľudia vymieňajú pracovné skúsenosti a navzájom sa inšpirujú. Jedna z takýchto organizácii je aj Divadlo bez domova. Mária Petríková sa stretla s hercom Tomášom Kubišom.

35 rokov programu Erasmus - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sme venovali oslávencovi - európsky program Erasmus plus má už 35 rokov a za tie roky ho využili tisíce vysokoškolákov, žiakov materských, základných a stredných škôl, aj seniorov. O tom všetkom sme už hovorili, dnes sa sústredíme na vekovú hranicu od 13 - 30 rokov na programoch Erazmus+ pre mládež spolupracuje aj Inex Slovakia nezisková organizácia, ktorá sa venuje medzinárodnému dobrovoľníctvu. Mária Petríková sa stretla s projektovou koordinátorkou Miroslavou Zváčovou.

35 rokov programu Erasmus - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Petríková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame