Záchranárski potápači

Záchranárski potápači

Tejto činnosti sa môže venovať iba človek s vynikajúcou kondíciou a dobrým zdravím. Potápanie - šport aj povolanie - korému sa budeme venovať celý tento týždeň. Vonku je zima - a tak podmienky na potápanie sú ešte oveľa ťažšie. Lukáš Mana zaujímalo, aký je pobyt pod vodou v mínusových teplotách. K vodnej nádrži Bukovec - neďaleko Košíc - ho vzal inštruktor Bartolomej Fedor.

Záchranárski potápači - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je toho naozaj veľa, čo so sebou potápač musí mať pod vodou. Pripravuje sa totiž na extrémne podmienky: Chlad, tlak, tmu a prostredie, v ktorom nie je žiadny vzduch. Akoby ste sa nachádzali na cudzej planéte vo vzdialenom vesmíre. Zostup až ku dnu preto netreba podceňovať. Pokračuje Lukáš Mano.

Záchranárski potápači - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nájsť pri potápaní peknú mušľu, alebo lastúru - vidieť krásy podmorského sveta. Aj takéto romantické predstavy majú niektorí z nás o potápaní. Podobné podmienky však nájdeme iba v zahraničí. Ako zistil Lukáš Mano - na Slovensku by sme na dne vodných plôch našli najmä veci, ktoré tam nemajú čo hľadať.

Záchranárski potápači Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme v ňom o potápačoch - záchranároch. Mnohí z nás si pri tejto činnosti predstavia krásy podmorského sveta: pestrofarebné ryby, koraly či vraky, do ktorých sa dá nazrieť. Podobné podmienky by sme však v našich zemepisných šírkach hľadali len ťažko. Ako to vyzerá pod hladinou slovenských riek a jazier - pýtal sa Lukáš Mano.

Záchranárski potápači - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci je potápačský výstroj pomerne drahý, ani to budúcich záujemcov o tento adrenalínový šport neodrádza. Absolvovať však musia aj náročný výcvik. Požiadavky na potápača záchranára z hasičského zboru sú dokonca ešte vyššie. Viac povie Lukáš Mano.

Záchranárski potápači - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


potápač_pixabay_arhnue.jpg

Autor: Lukáš Mano; Foto: PIXABAY/arhnue

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame