Príbeh bojujúcej Ukrajiny

Príbeh bojujúcej Ukrajiny

Celé týždne hovorili, že sa nič nedeje, že robíme zbytočnú paniku, ich úmysly sú mierové. A potom zaútočili - vo štvrtok skoro ráno prekročili ruské vojská hranice nezávislej Ukrajiny. V Európe, na našich hraniciach, vypukla vojna. Od prvých momentov sme ju sledovali aj my.
V Príbehu Bojujúcej Ukrajiny začíname prierezom príspevkov z prvého dňa nášho vysielania - pripravila Eva Gergelyová:

Príbeh bojujúcej Ukrajiny - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pomôcť Ukrajine sa snažia aj rôzne charitatívne organizácie a kultúrne zariadenia. Takými sú aj projekt Misia – osobnosti kuriérmi a Kultúra v Petržalke, ktoré už vyše týždňa organizujú humanitárnu zbierku. Nájdete ju v priestoroch Domu kultúry- Zrkadlový háj v Petržalke, ktoré praskajú vo švíkoch. Veľká sála, ktorá bežne slúžila na koncerty a iné kultúrne podujatia sa zmenila na sklad, kde ľudia denne prinášajú tie najpotrebnejšie veci – potraviny, vodu, teplé oblečenie, hygienické potreby, lieky, zdravotnícky materiál, veci na front. Dobrovoľníci nielen zo Slovenska to potom triedia, balia, rozvážajú. Mária Petríková sa zastavila pri mladej študentke, ktorá pricestovala z Anglicka.

Príbeh bojujúcej Ukrajiny - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zo dňa na deň sa z nich stali utečenci. Utekajú zo svojich domovov - niektorí iba s igelitovými taškami, iní za sebou vláčia kufre. Ide najmä o ženy a deti - mnohí z týchto najmenších ešte nevedia chodiť či rozprávať. Oddané matky ich držia na rukách, pretože v tom zmätku zabudli na kočiare. Napriek tomu musia odísť, aby sa zachránili. Aj také sú následky vojny na Ukrajine. Na vlastné oči sa o nich presvedčil Lukáš Mano, ktorý nahrával na hraničnom priechode Vyšné Nemecké, neďaleko Sobraniec.

Príbeh bojujúcej Ukrajiny - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú to už dva týždne, čo trvá vojna na Ukrajine. Konflikt doteraz vyhnal zo svojich domovov viac ako milión ľudí. Mnohí z nich prekročili aj hranice Slovenska, odkiaľ buď pokračujú ďalej, alebo u nás nájdu azyl. Pomocnú ruku im hneď po príchode k nám podávajú dobrovoľníci, s ktorými sa na hraničnom prechode vo Vyšnom Nemeckom stretol Lukáš Mano.

Príbeh bojujúcej Ukrajiny - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o mieste, na ktoré oči upiera celý svet. Bojujúca Ukrajina sa snaží už viac ako 2 týždne odolávať ruskej invázii. Ľubomíra Hulínová pripravila prierez najdôležitejšími udalosťami uplynulých dní.

Príbeh bojujúcej Ukrajiny - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Redakcia publicistiky; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame