Pestovanie domácich kvetín

Pestovanie domácich kvetín

Holandsko, Ekvádor, Kolumbia Etiópia, Keňa , Izrael, Taliansko – to je veľká sedmička najväčších pestovateľov rezaných kvetov na svete. Keby niekto našim prastarým mamám povedal, že kvet, ktorý bežne dopestujú v záhrade, sa raz bude voziť do kvetinárstiev z „opačného konca“ sveta, nechápali by. A úprimne, často nechápeme ani my. Pred 30 rokmi takmer úplne zanikol náš domáci trh s rezanými kvetmi. Nahradili ich dovozové. Dobrou správou je, že farmári sa k pestovaniu kvetov vracajú.

Pestovanie domácich kvetín - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Minule som si uvedomila, že sú dve veci, ktoré zaručene vyvolajú úsmev na tvári, naozaj nepoznám nikoho, koho by nerozžiarili. Tou prvou je dúha, keď sa znenazdajky objaví na oblohe. A tou druhou je darovaná kytica kvetov. Začiatkom 90. rokov na Slovensku takmer úplne zaniklo pestovanie rezaných kvetov. Záhradnícke prevádzky s kvetmi, ktoré prevažne fungovali ako pridružená výroba pri poľnohospodárskych družstvách, skrachovali. Globálnemu kvetinovému biznisu sa nedalo konkurovať. Zopár statočných však na tuzemské kvetiny nerezignovali. Ba dokonca v posledných rokoch pozorujeme nárast lokálnych kvetinových fariem. Petra Strižková nás dnes zavedie do Podhájskej na najväčšiu a komerčne najúspešnejšiu kvetinovú farmu na Slovensku.

Pestovanie domácich kvetín - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sú v našej pozornosti farmy a hospodárstva, na ktorých sa pestujú kvety. Slnečnice, ruže, gerbery, letničky, lúčne kvety, narcisy, tulipány, cínie… Je ich neúrekom. A nielenže ich lokálni farmári pestujú, oni nimi dokonca konkurujú rezaným kvetom dovezeným zo zahraničia. Včera sme boli v Podhájskej, kde sídli najväčšia kvetinová farma na Slovensku. Gerbery z nej tešia zákazníkov aj za hranicami. Dnes sa presunieme len pár kilometrov ďalej. Petra Strižková navštívila hospodárstvo, kde už 20 rokov pestujú rezané kvety bez chémie a priateľsky k prírode.

Pestovanie domácich kvetín - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh na týždeň sa odohráva medzi slovenskými farmármi, ktorí sa venujú pestovaniu rezaných kvetov. Dotetaz sme hovorili so skúsenými harcovníkmi. Dnes to bude mladá krv. Daniela Baňos sa so svojím budúcim manželom Ernanom spoznali v Mexiku, precestovali spolu kus sveta, až nastal čas sa usadiť. Vybrali si miesto na Záhorí pod Malými Karpatmi, kde mala kedysi Danielina babička záhradu plnú kvetov. Sympatických manželov v obci Borinka navštívila Petra Strižková.

Pestovanie domácich kvetín - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Venujeme ho ľuďom, ktorí dali šancu tunajším kvetom. Za posledných 30 rokov totiž lokálni pestovatelia takmer vymizli, kytice v kvetinárstvach, aj obchodných reťazcoch sú viazané predovšetkým na dovezené kvetiny – napríklad ruže sú z Kolumbie, Ekvádoru a Kene. Tulipány a narcisy z Holandska, karafiáty z Izraela. Časy sa ale postupne menia, lokálni pestovatelia sa prebúdzajú. Včera nás Petra Strižková zoznámila so sympatickými pestovateľmi na Záhorí:

Pestovanie domácich kvetín - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


kvetinárstvo.jpg

Redaktorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame