Štúdio svet – 28. 6. 2014

Štúdio svet – 28. 6. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Boris Kršňák
Nezvyčajná prehliadka Prahy

Človek má pocit, že keď žije na jednom mieste veľmi dlho, už ho dôverne pozná a nemôže ho v ňom nič prekvapiť. No nie je to vždy pravda. Svet je často zložený z niekoľkých, vedľa seba existujúcich a navzájom neprepojených a neprepojiteľných spoločenstiev. V Prahe si skupina bývalých i terajších bezdomovcov pozýva turistov, ktorí majú záujem, do toho svojho sveta. Aspoň na chvíľu. V agentúre si môžu vybrať nielen sprievodcu, ale aj tému prehliadky neznámej Prahy. Môžete sa rozhodnúť pre svet gamblerov, obchodníkov s vyhodenými knihami, železničných vagónov, či squatov, ale aj svet podsvetia, prostitúcie a drog. Koho si vybral Boris Kršňák?

Nezvyčajná prehliadka Prahy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lenka Kabrhelová
Futbalová horúčka

Americký kontinent žije futbalom. Na tom, samozrejme, nie je nič až také prekvapivé vzhľadom na popularitu tohto športu a to, že južná časť hostí majstrovstvá sveta. No kým na juhu svetadiela je futbal nielen šport číslo jeden, ale pre mnohých aj životná láska, na severe je to presne naopak – obyčajná tímová hra, ktorá je na okraji záujmu fanúšikov. To sa však práve teraz mení a futbalová horúčka zachvátila i Spojené štáty americké, teda miesta, kde by ju čakal prednedávnom len málokto. Čo za rastúcou popularitou väzí, zisťovala washingtonská spravodajkyňa Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová. 

Futbalová horúčka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Nezvyčajné mená

Pred začiatkom futbalových majstrovstiev vydali organizátori zoznam hráčov, v ktorom presne vysvetľujú, ako čítať ich mená. Komentátorom dávajú zabrať najmä tie z Grécka, Alžírska či afrických krajín. Pre obyvateľov Latinskej Ameriky, takzvaných Latinos, je hotovým jazykolamom meno nemeckého futbalistu Bastiana Schwein-steigera, ktoré im navyše pripadá neskonale smiešne aj bez toho, aby vedeli, aký je jeho význam. A pritom práve Latinos sú známi tým, že deťom dávajú nezvyčajné mená, ktoré keď sa spoja s nevhodným priezviskom, od smiechu sa môže popukať aj španielčinár začiatočník. Napríklad v takom Mexiku musel do menotvorby zasiahnuť aj štát. Viac odhalí Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Nezvyčajné mená Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Politický škandál

Európska politika má nový škandál. Jej vody tentoraz rozvíril poľský šéf diplomacie Radoslaw Šikorsky. Vzťah maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimírom Putinom totiž okomentoval poriadne šťavnato, ba až obscénne. Poľský politik si, samozrejme, ani vo sne nepomyslel, že by sa jeho pikantné reči maďarskému predsedovi vlády niekedy dostali do uší. No keďže ho nelegálne nahrali a nahrávku zverejnili, stalo sa. Vrúcne vzťahy medzi Budapešťou a Moskvou však nie sú jedinými udalosťami na tamojšej scéne, ktoré inšpirovali Gregora Martina Papucseka k nasledujúcej úvahe.

Politický škandál Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viliam Hauzer
Domáce produkty

Predaj z dvora – projekt na podporu malých farmárov, je dobre známy už aj na Slovensku. Najmä po prepuknutí rôznych káuz s nekvalitnými, až zdraviu škodlivými potravinami vo veľkých obchodných reťazcoch, sa čoraz viac ľudí orientuje na domácu produkciu – takpovediac z prvej ruky. Na Britských ostrovoch chodia ľudia k farmárom nakupovať už dávnejšie a ani po rokoch by nemenili. Hoci je to menej pohodlné, ako si nechať doviezť tovar z obchodu. Nahrával Viliam Hauzer.

Domáce produkty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame