Inšpiratívne ženy

Inšpiratívne ženy

Tento týždeň hovoríme o inšpiratívnych ženách. A dnes nazrieme do vedeckej oblasti - nepôjde však o žiadne skúmavky, či laboratórne pokusy - ale o výskum v oblasti psychológie. Slovo má Ľubomíra Hulínová.

Vladimíra Kurincová Čavojová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od detstva chcela byť učiteľka, no po prvom cestovateľskom zážitku, keď bola ako stredoškoláčka na výmennom pobyte v americkej rodine, sa to zmenilo. Z tichej tínedžerky sa stala odvážna cestovateľka. Právo vyštudovala vo Viedni a začala si plniť cestovateľské sny. To ju však zaviedlo na úplne inú životnú cestu. V útulnej kuchyni rodinného domčeka v Dolných Orešanoch o nej Lenka Pandya porozprávala Blažene Bóoczovej.

Lenka Pandya, OZ Cesta domov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nie je to tak dávno, čo ženy museli tvrdo bojovať o postavenie v spoločnosti. Samozrejme, stále je čo doháňať, ale ich prínos vo všetkých sférach je už nespochybniteľný. Dobrým príkladom sú informačné technológie a keď sa povie „žena a IT“, mnohým napadne meno Mária Bieliková. Nositeľku viacerých ocenení a členku domácich i svetových odborných kruhov vyspovedala Dáša Omastová.

Mária Bieliková Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už 25 rokov pôsobí na základnej škole v Bystranoch, ktorú navštevujú iba Rómovia. Najprv bola učiteľkou, neskôr zástupkyňou a teraz už školu vedie. Júlia Čurillová hovorí, že sa snaží z vyučovacieho a výchovného procesu vylúčiť slová ako nesmieš a nemôžeš a nahrádza ich miernejším – "Smieš, ale za takýchto podmienok". Čo ju v práci napĺňa aj inšpiruje, pýtal sa Lukáš Mano.

Júlia Čurillová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to príbeh veľkej lásky, veľkých rozdielov a veľkej chudoby. Je to príbeh statočných, rovných a nekomplikovaných ľudí, ktorí majú jasno v tom, že zlu sa neustupuje. A tak išli – a podpísali Chartu 77 - aj keď žili na malom meste a museli znášať neľahké dôsledky svojho rozhodnutia. Okrem toho čelili aj inému vylúčeniu – nerómka si totiž zobrala Róma. Hrdinkou dnešnej časti Príbehu o inšpiratívnych ženách je pani Mária Didiová. Jej príbeh ponúka Petra Strižková:

Mária Didiová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Publicista Rádia Slovensko; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame