Príbeh zo zákulisia žurnalistiky

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky

Dnes je Svetový deň slobody tlače a tak vás pozývame do zákulisia práce novinárov. Určite najsledovanejšia je momentálne - vojnová žurnalistika - redakcie po celom svete vyslali na Ukrajinu svojich reportérov. Novinár sa ľahko stane aj svedkom smrti.

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To je naša súčasnosť - Ľubomíra Hulínová sa pozrie aj do minulosti.

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vyšetruje, skúma, analyzuje, zverejňuje závažné kauzy, politickú korupciu, organizovaný zločin, či porušovanie ľudských práv. Toto je práca investigatívneho novinára. V literatúre sa uvádza, že austrálsky novinár John Pilger už v roku 1826 uverejnil článok o korupcii. No keď sa hovorí o začiatkoch investigatívnej žurnalistiky, najčastejšie sa spomína aféra Watergate. Kauza je všeobecne známa ako príbeh dvoch novinárov, ktorí dostali amerického prezidenta Richarda Nixona na kolená. Na tejto afére môžeme zároveň poukázať na základné podmienky úspešnej investigatívnej žurnalistiky.

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme si pripomenuli Svetový deň slobody tlače - a dnes sa budeme rozprávať s novinárkami, ktoré zaznamenávajú svedectvá o režimoch neslobody aj pre ďalšie generácie. Pri mikrofóne Lenky Lelákovej je Soňa Gyarfašová, autorka rozhlasovej relácie Osudy, ktoré písalo 20. storočie aj televíznych reportáží a dokumentárnych cyklov:

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače hovoríme o tom, že takáto sloboda nie je samozrejmosťou - aj naša žurnalistika si prešla mnohými skúškami a ďalšie určite pred ňou stoja. Stručný pohľad na históriu slovenskej novinárčiny ponúka Dáša Omastová.

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Venujeme sa v ňom médiám - včera sme prešli stručné dejiny slovenského novinárstva, dnes sa Máriou Petríkovou pozrieme na tie svetové. Niečo podobné ako noviny poznali už starí Číňania, neskôr Rimania - klasické novinárstvo sa začína až s vynálezom kníhtlače. Čísla hovoria jasne: 

Príbeh zo zákulisia žurnalistiky - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


novinár_canva.jpg

Autorka: Hulínová; Leláková; Petríková ; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame