Bielkoviny na obranu pred starnutím?

Bielkoviny na obranu pred starnutím?

Nie je to tak dávno, čo sme trochu závideli žene, ktorej vedci omladili pokožku o 30 rokov. Vedci pochopili, ako sa vyvíjajú starnúce bunky a čo ich môže omladiť. Dopĺňa Richard Dedek

SPEKTRUM 12.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedci z Akadémie vied Českej republiky popísali vzájomné pôsobenie bielkovín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v procese starnutia buniek. ide o to, že bunky, ktoré prechádzajú do procesu starnutia sa už nedelia a vytvárajú sa v nich pro zápalové faktory. Čím sme starší, tým viac takýto buniek máme. Ak sa však vzájomná interakcia bielkovín v bunkách naruší vhodným inhibítorom, starnúca bunka zahynie a jej miesto môže zaujať nová bunka, ktorá má schopnosť delenia. Výsledky výskumu umožnia lepšie pochopiť funkcie bielkovín pri udržiavaní bunkovej rovnováhy a dlhovekosti.

Ešte pred piatimi rokmi medzinárodný tím vedcov odobral vzorky pôdy v okolí fjordu Isfjorden v okolí Špicbergov a našli tam minerálnu pôdu prekrytú tenkou vrstvou organickej hmoty, pričom táto vrstva obsahovala veľké množstvo uhlíka získaného z atmosféry fotosyntézou. Je to taká „ pra rašelina „ odvtedy však podrobnejší výskum zistil, že v Arktíde sa takéto plochy stále rozširujú. Ak by tieto plochy pribúdali vo veľkej miere, máme k dispozícii rastlinné spoločenstvo, ktoré zmierňuje následky klimatickej zmeny. Zatiaľ sa však nedá povedať, či to tak naozaj bude, tento proces sa totiž dá veľmi ťažko namodelovať.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/congerdesign

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame