Aj prostredie formuje naše IQ

Aj prostredie formuje naše IQ

Vyzerá to tak, že prostredie v ktorom vyrastáme formuje naše IQ a najmä jeho výšku oveľa viac, ako si doteraz vedci mysleli. Podrobnosti dodá Richard Dedek.

SPEKTRUM 13.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V Južnej Kórei boli od seba oddelené jednovaječné sestry, jedna z nich skončila u adoptívnej rodiny v USA. Na všetko sa prišlo, keď si dievča nechalo urobiť testy DNA na zisťovanie príbuzných vo svete. Sestry sa stretli a odovzdali sa do rúk vedcom, ktorí chceli preskúmať ich vývoj. Zistili, že sestra, ktorá žila v USA, má o 16 bodov nižšie IQ, ako tá, ktorá žila v Južnej Kórei. Doteraz bol najvyšší rozdiel medzi jednovaječnými dvojčatami sedem bodov. Podľa vedcov je to zarážajúci výsledok, pretože rozdiely v kognitívnych schopnostiach sa vysvetľujú genetickými príčinami. Zdá sa však, že na IQ vplýva aj prostredie, v ktorom žijeme.

Reproduktor tenký ako papier. Vyvinuli ho vedci z technologického inštitútu v Massachusetts a ide o prevratnú novinku. Základom reproduktora je polyetylén, do ktorého sú laserom vyrezané drobné otvory. Druhá vrstva je z piezo-elektrického polyméru PVDF, ktorý sa pomocou vákua a teploty 80° C pretlačí cez dierky a vytvorí malé bublinky s výškou asi šestiny ľudského vlasu. Ich vibrácie, ktoré sa hýbu len o pol mikrónu, potom vytvárajú zvuk. Reproduktor má aj druhú vrstvu polyetylénu, ktorý ho chráni z oboch strán, vďaka čomu nemusí zostať vo voľnom priestore. Dokonca nemusí byť ani primárne použitý na reprodukovanie hudby - dá sa použiť aj na zníženie hluku, napríklad v lietadlách.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/geralt

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame