Detský domov po novom

Detský domov po novom

Vedeli ste, že už 11 rokov na Slovensku detské domovy neexistujú?

Nie že by nám zázrakom zmizli opustené alebo zanedbávané deti - to by bolo krásne - ale klasické detské domovy prešli transformáciou. Hlavným mottom zmeny niekdajších “decákov” bolo: z neútulného kaštieľa do rodinného domu, z veľkej izby s posteľami naskladanými ako na vojne do malých detských skupiniek. Príbeh na týždeň nahrávala Petra Strižková.

Detský domov po novom - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

“Hlavne nás neľutujte” - často zvyknú hovoriť deti a mladí ľudia z Centier pre deti a rodiny. Čo potrebujú sú normálne podmienky na život, blízku osobu, ktorá ich nesklame a prostredie, v ktorom môžu rozvíjať svoje talenty. Príbeh na týždeň o súčasnej podobe “detských domovov” nahrávala Petra Strižková.

Detský domov po novom - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príbeh na týždeň sa odohráva - a teraz to poviem po starom - v detských domovoch, ktoré za posledné dve dekády prešli veľkými zmenami. Dnes sa presúvam do Bratislavy, na Rontgenovu ulici v Petržalke. Nachádza sa tam špecializované Centrum pre deti a rodiny kde okrem skupiniek zdravých detí majú aj oddelenia pre 14 ťažko postihnutých detí. Ako zistila Petra Strižková najčastejšia je diagnóza: detská mozgová obrna.

Detský domov po novom - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš aktuálny Príbeh na týždeň sa odohráva v Detských domovoch - vlastne pardón - po novom správne v Centrách pre deti a rodiny. Včera sme zavítali medzi opustené, ťažko postihnuté deti. Je to neuveriteľné ale stávajú sa prípady, že aj takéto deti nájdu napokon svoj nový domov. Práve Centrum pre deti a rodiny na Rontgenovej ulici v Petržalke je známe tým, že zamestnáva tzv. profesionálne rodiny. Dieťa teda nemusí byť v skupinkách v pobytovej časti ale žije v profirodine. Rodič sa stará a dostáva za to plat. Jeden takýto príbeh ponúka Petra Strižková.

Detský domov po novom - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Príbehu na týždeň hovoríme o súčasnej podobe niekdajších detských domovov. Skupinky detí v rodinných domoch, umiestňovanie detí do profesionálnych rodín a sanácia, teda náprava, biologických rodín. To sú základné piliere transformácie starých detských domovov. Pokračuje Petra Strižková:

Detský domov po novom - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


deti_CANVA.jpg

Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame