Tatranské plesá

Tatranské plesá

Nachádzajú sa vo vysokých nadmorských výškach a tvoria neodmysliteľnú súčasť našich veľhôr. Reč je o tatranských plesách, ktoré budeme môcť od stredy (15. 6.) znova obdivovať, pretože sa končí zimná uzávera turistických chodníkov. Ako však tieto plesá vznikli a v čom sú unikátne? Aj o tom bude aktuálny Príbeh na týždeň, ktorý pripravil Lukáš Mano.

Tatranské plesá - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


11_06_2021_odomykanie_Strbskeho_plesa_07788711(1).jpg

Aktuálny príbeh venujeme tatranským plesách. Je medzi nimi aj veľa rekordérov, no prvé tri najväčšie - Morské oko, Veľký stav a Čierny stav - by ste na slovenskej strane márne hľadali. Pýši sa nimi Poľsko. Ktoré je naše najväčšie horské jazero povie Lukáš Mano.

Tatranské plesá - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aktuálny príbeh je z Tatier, kde obdivujeme krásu plies. Podľa jednej z legiend sa tieto horské jazerá vlievajú do Severného mora podzemnými tunelmi. Hoci potápači skúmajú dno plies už roky, zatiaľ nenašli ani jeden. No informácie o prepojení s morom sú pravdivé. Pokračuje Lukáš Mano.

Tatranské plesá - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najtypickejším tatranským morénovým jazerom s prirodzenou hrádzou, ktoré vzniklo z ľadovca, je Štrbské pleso. Názov dostalo po neďalekej obci Štrba a kedysi z neho ťažili ľad. V lete v ňom ľudia plávali a v zime, keď zamrzlo, na ňom zas hrali konské pólo. Má výhodnú polohu, čo priťahuje investorov. Prechádzku okolo Štrbského plesa si doprial aj Lukáš Mano.

Tatranské plesá - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aktuálny príbeh sme venovali tatranským plesám. Turistické chodníky sú už otvorené, pred nami je víkend, preto mnohí zavítajú aj do našich veľhôr. A práve známe horské jazerá si za cieľ túry vyberajú návštevníci Tatier veľmi často. Pokračuje Lukáš Mano:

Tatranské plesá - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Autor: Lukáš Mano; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame