Ľadové medvede sa prispôsobili otepľovaniu

Ľadové medvede sa prispôsobili otepľovaniu

Vedcov prekvapila skupina ľadových medveďov, ktoré žijú izolovane a dokázali sa ako tak adaptovať na život s menším počtom ľadových dní. Doplní Richard Dedek.

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľadové medvede bojujú o prežitie. Tým vedcov však objavil v Grónsku skupinu niekoľkých stovák, ktoré sú geneticky odlišné od ostatných a dokonca sú aj geograficky izolované. Tieto medvede sa dokázali adaptovať na život s nedostatkom ľadu. Využívajú ho len 100 dní v roku, pričom štandard je 180 dní alebo viac. Medvede využívajú ľad ako plávajúcu základňu z ktorej lovia tulene. Ak ľad nemajú, často nejedia aj celé mesiace. Toto je však veľmi ojedinelý prípad skupiny ľadových medveďov, drvivá väčšina z nich nemá ľad k dispozícii tak, ako by potrebovali, takže zahynú. Medvede, ktoré našli v Grónsku sú aj menej zdravé a v podstate len prežívajú.  

Európski vedci objavili nový druh kvapavky, ktorá je extrémne odolná voči antibiotikám. Je to celkovo len druhý takýto kmeň, ktorý bol v posledných rokoch identifikovaný celosvetovo. Ten, ktorí vedci skúmali,  zachytili v apríli v Rakúsku u muža, ktorý sa veľmi pravdepodobne nakazil pri cestovaní po Kambodži. V súčasnosti existujú len dva schválené lieky, ktoré si vedia poradiť s touto mutáciou. Zatiaľ sa objavuje minimum prípadov nákazy, ide však o celosvetovú hrozbu. O týchto chorobách sa nehovorí, liečba býva veľmi decentná a práve to umožňuje kvapavke, aby sa rýchlejšie množila.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/358611

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame