Očkovanie za rok zachránilo 20 miliónov ľudí

Očkovanie za rok zachránilo 20 miliónov ľudí

Richard Dedek má pre vás vedecké údaje, ktoré sa týkajú covidu. Vedci v novej štúdii skonštatovali, že počas prvého roka očkovania sa podarilo zachrániť dvadsať miliónov životov.

SPEKTRUM 28.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nová štúdia vyšla v časopise Lancet, a vedci vychádzali z epidemických dát po 8. decembri 2020, kedy bola aplikovaná úplne prvá dávka proticovidovej vakcíny. Ich závery vychádzajú z pozorovania, ako by sa počet úmrtí vyvíjal v prípade, že by pandémia postupovala ďalej bez brzdy, ktorú predstavuje očkovanie. Podľa modelov by v prípade neexistujúcich vakcín zomrelo po nákaze covidom-19 niečo cez 31 miliónov ľudí. Práve vďaka vakcínam sa podarilo zabrániť 19,8 miliónom úmrtí, pričom väčší efekt pocítili obyvatelia rozvinutých západných krajín.

Ak chcete menej utrácať, zabudnite na kávu a už vôbec si ju nedávajte niekde v obchodnom centre. Kuriózny výskum publikoval odborný časopis Journal of Marketing. Po sérii experimentov mohli vedci skonštatovať, že káva je pre našu peňaženku veľmi nebezpečná. Ukázalo sa, že pred cestou na nákupy stačí vypiť jednu šálku kávy s kofeínom a človek utratí až o 50 % viac peňazí, než by minul keby si dal kávu bez kofeínu. A nejde len o peniaze. Vedci zistili, že po kávičke máme tendenciu kupovať veci, ktoré vôbec nepotrebujeme. Kofeín je mocný stimulant, a ako sa zdá, povzbudzuje nás, aby sme si nákupy poriadne užili. Takže ak kávička v obchodnom centre, tak až po nákupoch.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame