Morská voda do jazera

Morská voda do jazera

Ak sa vám míňajú zásoby, treba ich doplniť. Richard Dedek predstaví unikátny projekt prívody vody do jazera, ktorý spustili v Izraeli.

SPEKTRUM 30.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Izrael, ako prvý na svete, začne privádzať do prírodného jazera odsolenú morskú vodu. Vybudovali podzemný 13 kilometrový kanál, ktorý spája Stredozemné more s Galilejským jazerom, pričom vodu z mora odsolí 5 najmodernejších čističiek. Celý projekt spustia po týždňoch testovania na jar na budúci rok. Galilejské jazero je najväčšie sladkovodné jazero v Izraeli, je veľmi významnou zásobárňou vody a odborníci budú sledovať, do akej miery ovplyvní privedená voda jeho ekosystém. V jazere začala povážlivo klesať voda a v roku 2018 bola jeho hladina najnižšia v histórii.

Ani infarkt, ani mŕtvica by nemuseli prísť tak náhle ako doteraz. Vedci z univerzity v Sydney pracujú na špeciálnom čipe, ktorý by mohol zároveň s rýchlym krvným testom včas varovať pred srdcovou alebo mozgovou príhodou. Rizikoví pacienti by ho mali k dispozícii celý deň. Prístroju stačí malá kvapka krvi zo špičky prsta a tá sa vďaka technológii rozpohybuje, podobne ako v ľudskom tele. Pomocnú ruku podajú aj lekári, vynález ponúknu prioritne pacientom, ktorým kolíše riziko krvných zrazenín. Zariadenie má pred sebou posledné testy, doterajšie výsledky sú veľmi nádejné.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame