Vesmírna sonda s Windowsom 98

Vesmírna sonda s Windowsom 98

Operačný systém Windows 98, ktorý prestal Microsoft podporovať pred 16timi rokmi, patrí naozaj do stredoveku. Ako dodá Richard Dedek, o to prekvapujúcejšie je, že ho na planetárnej sonde Mars Express vymenili až teraz.

SPEKTRUM 04.07.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mars Expess je úplne prvá planetárna sonda, ktorú vyslala do vesmíru Európska vesmírna agentúra. Aj keď agentúra neuviedla, v akom operačnom systéme pracuje, odborníci to tipujú na vskutku muzeálny kúsok, procesor Pentium 90. Sonda si na aktualizácie operačného systému počkala celkovo 19 rokov, updaty zrealizovali v talianskom Národnom ústave astrofyziky. Sonde aktualizácie umožnia pozorovať Mars a jeho mesiac Fobos vo väčšom detaile a bude zapnutá oveľa dlhšie, čo jej umožní posielať na Zem viac dát. Mars Express hľadá v južných polárnych oblastiach Marsu stopy vody.

A opäť sa budú prepisovať učebnice, pretože milión rokov hore dole je v rodokmeni človeka pomerne veľký rozdiel. Vedci pri opakovanom skúmaní kostí najstarších predchodcov ľudí vôbec, Australopiteka afrického, zistili, že predchodca človeka chodil po svete už pred 3 400 000 alebo dokonca 3 700 000 rokmi. Čo je o milión rokov dlhšie, ako sa predpokladalo a tým sa mení celá časová os ľudskej evolúcie. Australopitekus sa nemohol vyvinúť z druhu afarensis, druhy žili takmer súbežne, čiže musí existovať ešte starší spoločný predok. Predstava o tom, ako sme sa vyvinuli, sa tým trochu komplikuje.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame