Stalo sa pred... 3. júla - 9. júla

Stalo sa pred... 3. júla - 9. júla

Na rad prichádza naša rubrika Stalo sa pred s Borisom Koreňom a dnes si v nej zaspomíname aj na časy, keď sme ešte boli deťmi.

  Stalo sa pred... 3. júla - 9. júla (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rubrika Stalo sa pred pokračuje s Borisom Koreňom druhou časťou, v ktorej najväčšiu pozornosť venujeme vede

Stalo sa pred... 3. júla - 9. júla (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 3. júla - 9. júla

- pred 160 rokmi, 4. júla 1862, sa zrodil jeden z najznámejších príbehov pre deti. Lewis Caroll na pikniku vyrozprával dievčatám, medzi nimi Alici Liddelovej, rozprávku o Alici v krajine zázrakov

- pred 125 rokmi, 3. júla 1897 sa v Štítine v okrese Opava narodil Heliodor Píka. Patril k najvýznamnejším organizátorom zahraničného vojenského odboja proti nacistom v druhej svetovej vojne. Komunisti ho po februári 1948 pre politickú nespoľahlivosť poslali do výslužby, súdili a odsúdili na trest smrti.

- pred 115 rokmi, 6. júla 1907, sa narodil Jaroslav Foglar, jeho takmer tri desiatky kníh sa stali inšpiráciou pre niekoľko generácií detí, najmä chlapcov, ktorých motivovali k aktívnemu životu s prírodou, k dobrodružným výpravám, prekonávaniu samých seba a k skautingu.

- pred 75 rokmi, 4. júla 1947, sa narodil významný slovenský astronóm, ktorý mal aj teologické vzdelanie, Igor Kapišinský. Verejnosti bol známy predovšetkým ako podporovateľ kritického myslenia a bojovník proti hoaxom.

- pred 40 rokmi, 3. júla 1982, zomrel v Bratislave spisovateľ, učiteľ a organizátor kultúrneho života vojvodinských Slovákov Ján Čajak mladší

- pred 35 rokmi, 7. júla 1987, zomrel v Piešťanoch hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg Tibor Frešo. Naštudoval a uviedol viac ako sto operných predstavení, pôsobil v Slovenskom národnom divadle aj v košickej opere, venoval sa aj tvorbe pre deti, zložil detskú operu aj balet.

- pred 15. rokmi, 7. júla 2007, sa spojili Londýn, New Jersey, Rio de Janeiro, Johannesburg, Tokio, Sydney a Antarktída, teda všetky svetadiely, aby upozornili na nebezpečenstvo vyplývajúce z klimatickej zmeny. Séria koncertov mala názor Live Earth.

- pred 10 rokmi, 4. júla 2012, oznámili objav Higgsovho bozónu, takzvanej božskej častice, ktorú Peter Higgs s kolegami predpovedali ešte v roku 1964.

Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame