Auto zaznamenávajúce emisie

Auto zaznamenávajúce emisie

V Česku testujú špeciálne auto, ktoré počas jazdy meria emisie. Nie vlastné, ale emisie iných áut. Podrobnosti dodá Richard Dedek.

SPEKTRUM 21.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Českí a dánski experti vyvinuli auto, ktoré môže v budúcnosti robiť policajta v prípade, že autá vypúšťajú viac emisií ako je povolené. Je to menšia rodinná dodávka a v nej je umiestnený veľmi citlivý spektrometer veľkosti počítača. Dokáže zmerať koncentráciu oxidu dusičitého aj oxidu uhličitého. Z týchto nameraných hodnôt okamžite vyhodnotí emisie oxidu dusíka. Meranie je zatiaľ orientačné a dá sa preukázať až vtedy, keď zistia dôvod zvýšených emisií na technickej kontrole. Zatiaľ sa podarilo preukázať poruchu, ktorá spôsobila zvýšené emisie v 90%.

Lupus sa nedá vyliečiť, je to autoimunitné ochorenie, ktoré vytvára protilátky proti vlastnému telu. Vedci z Erlangensko-norimberskej univerzity použili špecifickú formu imunoterapie pomocou CAR - T buniek, ktoré vylepšujú imunitu pacienta. V experimente upravili T- lymfocity piatim pacientom v mladom veku s rozvinutým lupusom, vrátili ich späť do tela tak, aby cielili na povrch B-lymfocytov, ktoré hrajú významnú úlohu v mechanizme celého ochorenia. Príznaky lupusu všetkých účastníkov experimentu zmizli do tej miery, že nemuseli brať lieky a počas 17 mesiacov sa ani nevrátili. Povzbudení týmto úspechom ohlásila univerzita rozsiahlejšie klinické testy.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame