Mučenie elektrickým prúdom, bitky aj vyvolávanie schizofrénie. Aký podiel na politických procesoch mala Štátna bezpečnosť?

Mučenie elektrickým prúdom, bitky aj vyvolávanie schizofrénie. Aký podiel na politických procesoch mala Štátna bezpečnosť?

Mučenie elektrickým prúdom, bitky aj vyvolávanie schizofrénie. Aký podiel na politických procesoch mala Štátna bezpečnosť?

Politické procesy dnes symbolizujú to najhoršie z obdobia komunistického režimu - no a symbolom samotných politických procesov sú aj mená ako Josef Urválek, Juraj Vieska či Ludmila Polednová-Brožová. Všetko niekdajší komunistickí prokurátori podpísaní pod viacerými rozsudkami smrti.

Málokto však vie, že takzvané monsterprocesy,, kde chcel komunistický režim definitívne zdiskreditovať a verejne pochovať svojich skutočných či domnelých nepriateľov, boli už len vyvrcholením celej tejto mašinérie a vlastne obyčajným divadlom pre verejnosť. Ich scenár predtým presne nadiktoval niekto iný.

Ako scenáristu politických procesov dnes historici označujú Štátnu bezpečnosť – tá istý čas fungovala ako štát v štáte - podľa sovietskych školení si nielen fabulovala vlastné obvinenia, ale dokonca robila proti vlastným občanom aj provokačné akcie.

Štatistiky hovoria dnes svojou vlastnou – 251 ľudí sa stalo obeťami justičných vrážd, 4500 zomrelo vo väzenskej cele. Za štyri desaťročia svojej existencie uväznil z politických dôvodov komunistický režim viac ako 270-tisíc ľudí.

Kto boli konkrétni ľudia, ktorí za týmto celým stoja? Tu sú mená len niektorých vyšetrovateľov Štátnej bezpečnosti.

Alois Grebeníček, vyšetrovateľ ŠtB, so svojimi podriadenými s obľubou mučil politických väzňov v Uherskom Hradišti - a to doslova. Nielen fyzickým násilím, ale aj elektrickým prúdom.

František Pergl bol sadista a grobián, ktorému sa dostali v hradčanskej vyšetrovni Domeček (ktorú predtým používalo aj gestapo)do rúk príslušnici západného odboja aj hokejoví majstri sveta, ktorých zavreli komunisti v roku 1950.

Evžen Abramovič stál pri diabolskom pláne a pasci - ako eliminovať tých, ktorí chceli krátko po nástupe režimu ujsť. Komunisti z nich urobili rukojemníkov vo vlastnom štáte. Celá táto vec sa volala akcia Kamen. Falošná hranica, falošná colnica a eštebáci oblečení v amerických uniformách.... Provokačná akcia a falošný prevod cez hranice (priamo do rúk eštebákov) boli na začiatku viacerých tragických príbehov...

Viac o konkrétnych menách, ich činoch a osudoch - aj tých ponovembrových si povieme v druhej časti relácie Štátna bezpečnosť-prísne tajné.

Tá prináša nové zistenia, nezverejnené archívy či neznáme príbehy. A pýtame sa, či má minulosť presah aj do súčasnosti.

Rozhlasovú verziu relácie ŠTB-prísne tajné, ktorú môžete sledovať aj na televíznej obrazovke, pre Vás dnes pripravili Soňa Gyarfašová a Pavol Prelovský.

Štátna bezpečnosť: Prísne tajné 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vyšetrovatelia ŠTB.jpg

Foto - Vľavo Alois Grebeníček, hore vpravo František Pergl, dole vpravo Evžen Abramovi (Archív bezpečnostních složek Praha)
Autorka: Soňa Gyarfašová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame