50 rokov tranzitu plynu

50 rokov tranzitu plynu

Pred 50 rokmi, koncom decembra 1972, spustili prevádzku jednej z najväčších technických líniových stavieb na území Slovenska. Dielo je to obrovské a má praktický dopad na takmer každú európsku domácnosť. Nevidíme ho, je položené  v podzemí a až doposiaľ sme ho brali ako samozrejmosť. Nuž, nebýva zvykom aby hlavným hrdinom nášho príbehu bola rúra! Petra Strižková vysvetlí o čo ide.  

50 rokov tranzitu plynu - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dostať plyn z podzemného ložiska do sporáka v našej kuchyni je vec komplikovaná, drahá a v podstate aj dobrodružná.  Tento rok si pripomíname 50 výročie spustenie medzinárodného transkontinentálneho plynovodu, ktorý privádzal  zemný plyn z východných častí ZSSR do západnej Európy. Misia bola jasná – bezpečne prepraviť plyn prúdiaci z východu na západ cez naše územie a inkasovať za to peniaze.

50 rokov tranzitu plynu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oceľové rúry v dĺžke 2 tisíc 300 kilometrov, položené v podzemí v hĺbke asi jeden meter - rok narodenia - 1972. Tak to sú základné údaje z pomyselného rodného listu medzinárodného tranzitného plynovodu, ktorý už 50 rokov prechádza Slovenskom. Ako tranzitná krajina máme za plynovod zodpovednosť, ale aj profit. Mimoriadne lacný plyn sme dostávali hlavne v prvých desaťročiach tranzitu. Samozrejme že sa nám to páčilo a plynofikácia bežala na plné obrátky. Dnes sme druhou najplynofikovanejšou krajinou v Európe, hneď po Holandsku. V príbehu o plyne a plynovode pokračuje Petra Strižková.

50 rokov tranzitu plynu - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripomíname si 50 rokov, odkedy sa cez naše územie začal prepravovať zemný plyn pre európske trhy. Pôvodne sieť slúžila iba ako tranzit v smere z východu na západ. Dnes je systém paralelných potrubí obojsmerne prepojený s Ukrajinou,  Maďarskom, Českou republikou, Rakúskom a Poľskom. Zemný plyn sa však ťaží aj na Slovensku. Na jedno takéto miesto sa vyberieme s Petrou Strižkovou.

50 rokov tranzitu plynu - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plyn z Ruska dopravujeme do západnej Európy už 50 rokov. Medzinárodný transkontinentálny tranzit má svoje najlepšie časy za sebou. Udalosti posledných mesiacov - teda vojna na Ukrajine, sankcie voči ruskému agresorovi a celková snaha sveta nespoliehať sa len na jeden zdroj suroviny - spôsobili, že plyn z Ruska nahrádzajú iné cesty. A prejavu je sa to aj na samotnom fungovaní medzinárodného tranzitu - pokračuje Petra Strižková

50 rokov tranzitu plynu - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto CANVA(625).jpg

Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame