Stalo sa pred... 4. - 10. december

Stalo sa pred... 4. - 10. december

V prvej časti našej rubriky vám Boris Koreň priblíži jedného nenápadného učiteľa, ktorý mal odvahu napriek smrteľnému nebezpečenstvu chrániť svojich žiakov.

Stalo sa pred... (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Odklínanie najnovších slovenských dejín sa stalo životnou náplňou významného historika a disidenta Jozefa Jablonického. Prvá spomienka Borisa Koreňa v druhej časti našej rubriky bude patriť tejto osobnosti.

Stalo sa pred... (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 4. - 10. decembra

- pred 190 rokmi, 8. decembra 1832, sa narodil Bjørnstjerne Bjørnson, nórsky nositeľ Nobelovej ceny za literatúru. Pre našu kultúrnu pamäť je mimoriadne dôležitý - na začiatku minulého storočia sa totiž stal najvýznamnejším zástancom práv Slovákov v Uhorsku.

- pred 105 rokmi, 5. decembra 1917, sa narodil slávny ľudový rozprávač Ujo Z Detvy, vlastným menom Ľudo Zelienka

- pred 85 rokmi, 6. decembra 1937, sa narodil český herec, ktorého nazývali aj aristokratom českého filmu, Jiří Kodet. Nesmrteľnou sa stala jeho postava prvorepublikového dôstojníka v kultovej komédii Pelíšky.

- pred 65 rokmi, 4. decembra 1957, sa narodil Jaroslav Budz, zástupca riaditeľa Spojenej školy vo Vrútkach. V júni 2020, keď chcel školy vtrhnúť jej bývalý študent ozbrojený nožom, snažil sa mu v tom zabrániť a utrpel vážne zranenie, na ktoré zomrel.

- pred 40 rokmi, 8. decembra 1982, zomrel básnik a prekladateľ Ján Smrek, vlastným menom Ján Čietek

- pred 25 rokmi, 10. decembra 1997, zomrel významný slovenský maliar Vincent Hložník, jeho dielo sa stalo základom slovenského moderného výtvarného umenia

t_23012020Poprad_hloznik_vystava_6677613.jpg

- pred 10 rokmi, 7. decembra 2012, nás opustil historik Jozef Jablonický. Jeho životnou témou bolo Slovenské národné povstanie, za svoju odvahu odkrývať historické okolnosti spojené s jeho organizovaním, bol prenasledovaný minulým režimom.

Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame