Medzinárodný rok skla

Medzinárodný rok skla

Pomaly sa končiaci rok 2022 je aj medzinárodným rokom skla.... Preto vás tento týždeň zoberieme na miesta, kde sa sklo stáva úžitkovým predmetom, aby sme si mali s čím pripiť na zdravie, na šťastné a veselé - a pôjdeme aj do ateliérov výtvarníkov, kde sa stáva umeleckým dielom. Lenka Leláková:

Príbeh na týždeň: Medzinárodný rok skla (1) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sklár si naberie na píšťalu malú guličku roztavenej skloviny a postupne z nej tvaruje pohár - Lenka Leláková navštívila skláreň v Lednických Rovniach. Svoje miesto tu majú popri strojovej výrobe aj ručne fúkané výrobky:

Príbeh na týždeň: Medzinárodný rok skla (2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pri príležitosti Medzinárodného roku skla - hovoríme o jeho rôznych podobách. Dnes spolu s Lenkou Lelákovou navštívime dielne Vysokej škole výtvarných umení, kde sa pracuje s dizajnom skla:

Príbeh na týždeň: Medzinárodný rok skla (3) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes to bude o sklárskych experimentoch. Už včera sme spomínali 3D tlač skla - ale to nie je jediný experiment na Katedre úžitkového umenia Vysokej školy výtvarných umení - pokračuje Lenka Leláková:

Príbeh na týždeň: Medzinárodný rok skla (4) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pripomíname si v ňom medzinárodný rok skla a pripravila ho Lenka Leláková.   Zberateľ skla a spoluautor publikácie o podobách a histórii ľudového skla na Slovensku Ján Kautman pripomína dve výrazné postavy nášho sklárstva, ktoré ovplyvnili aj tvorbu v zahraničí:

Príbeh na týždeň: Medzinárodný rok skla (5) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Lenka Leláková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame