Stalo sa pred... 8. – 14. január

Stalo sa pred... 8. – 14. január

Literatúra, dráma, politika - Boris Koreň v našej rubrike pripomenie okrúhle výročia osobností z týchto oblastí spoločenského života.

8. – 14. január Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 8.januára-14 januára

Pred 130 rokmi, 8. januára 1893, sa narodil Ladislav Hudec, významný slovenský architekt, ktorý v Čine postavil desiatky stavieb, mnohé z nich sú kultúrnym dedičstvom krajiny. Nazývajú ho aj otcom čínskych mrakodrapov.

Pred 110 rokmi, 9. januára 1913, sa narodil dramatik a literárny kritik Peter Zvon, vlastným menom Vladimír Sýkora. Je autorom známej drámy Tanec nad plačom.

Pred 110 rokmi, 10, januára 1913, sa sa narodil právnik a politik Gustáv Husák. Bojoval proti fašizmu, po druhej svetovej vojne sa stal významným komunistickým funkcionárom. Jeho druhovia komunisti ho neskôr uväznili, odsúdili na doživotie a prepustili na základe amnestie. Dnes si ho pamätáme najmä ako zosobnenie normalizácie v období 70. a 80. rokov.

Pred 80 rokmi, 14. januára 1943, sa narodil významný slovenský herec, člen a začas aj šéf Činohry Slovenského národného divadla Juraj Slezáček.

Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame