Sumec skrížený s aligátorom

Sumec skrížený s aligátorom

Sumec patrí v USA medzi mimoriadne obľúbené ryby, keďže začali vo veľkochovoch chorľavieť, vedci ich trochu vylepšili. S podrobnosťami je tu Richard Dedek

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viac než polovica rýb, ktoré chovajú v USA sú sumce, vo veľkochovoch sú stále častejšie chorľavé a to ich chov predražuje. Genetickí inžinieri tento problém vyriešili tak, že do sumčieho genómu vložili gén aligátora, ktorý kóduje proteín katelicidín o ktorom je známe, že chráni aligátory pred vznikom infekcií. Najprv genetici skúmali, či aj zvieratá s umelo vloženým génom môžu byť odolnejšie voči chorobám. Skôr než pristúpili k modifikácii, zabezpečili u konkrétnych rýb, aby stratili schopnosť rozmnožovať sa. Potom ryby s génom a bez génu vystavili dvom najčastejším chorobám a experiment jednoznačne preukázal, že ryby s génom majú dva až päť krát vyššiu životnosť ako ryby bez neho. Do praxe sa toto génové inžinierstvo nedostane - je príliš drahé a neefektívne.

Egyptológovia majú dobré časy, po detailnom rozbore slávnej múmie Zlatého chlapca bez fyzického zásahu vďaka výpočtovej tomografii, ohlásili ďalší skvelý objav. Tentoraz ide o pravdepodobne najstaršiu a najkompletnejšiu egyptskú múmiu akú doteraz poznáme. Múmiu starú 4300 rokov našli archeológovia na dne pätnásťmetrovej šachty v nedávno odkrytej skupine hrobiek z piatej a šiestej dynastie blízko stupňovitej pyramídy v Sakkáre. Je to múmia muža s menom Hekašepes a bola uložená v zapečatenom vápencovom sarkofágu. Podľa všetkého nejde o múmiu vládcu, v jeho blízkosti sa našli totiž aj hrobky vysokých egyptských hodnostárov, Chnumdžedefovi, ktorý bol inšpektorom úradníkov a dozorcom kňazov a ďalšia Merimu - strážcovi tajomstva a pomocníkovi veľkého vodcu paláca.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame