Prvé trofeje už v praveku

Prvé trofeje už v praveku

Lovecká vášeň a zbieranie trofejí sa týkali aj neandrtálcov. Dokumentuje to aktuálny výskum medzinárodného tímu antropológov, ktorý priblíži Richard Dedek.

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Antropológov prekvapil objavy v španielskej jaskyni Des - Cubierta, kde našli aj vypreparované lebky pra-turov, nosorožcov a jeleňov. Podľa antropológov je nezvyčajné, že si lovci odnášali hlavy veľkých zvierat z miest, kde ich ulovili. Boli ťažké, bolo na nich málo mäsa - celkovo bola ich preprava náročná a úžitok z nich takmer nulový. Iný ako zberateľský dôvod je veľmi ťažko predstaviteľný. Preto išlo pravdepodobne o trofeje. Ďalším potvrdením tejto hypotézy je fakt, že lovci tieto lebky precízne upravovali, odstránili im oči, mozgy a aj čeľuste, o čom svedčia stopy po kamenných nástrojoch. Našli spolu 35 lebiek na jednom mieste, takže zrejme išlo o tradíciu, ktorá sa dedila z generácie na generáciu. Vedci nevylučujú, že trofeje mohli plniť aj funkciu svätyne.

Konferencia Americkej asociácie pre strojový preklad priniesla na vzrušujúce novinky, no tiež trochu viac neistoty v otázke dlhovekosti tohto povolania. Vedci predstavili výsledky výskumu, v ktorom sledovali vývoj takzvaného Time to Edit - čiže času, ktorý potrebuje prekladateľ na to, aby upravil preklad vytvorený iným prekladateľom alebo umelou inteligenciou - čiže prekladačom. Zatiaľ čo ľudskí prekladatelia sú stále rovnako dobrí, čas, ktorý potrebovala pre úpravu textov umelá inteligencia sa od roku 2011 stále znižoval. Podľa nich bude výsledok umelej inteligencie do siedmich rokov na nerozoznanie od toho najlepšieho ľudského prekladu a úpravy prekladu.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame