Záhada amerického Bigfoota odhalená?

Záhada amerického Bigfoota odhalená?

Bigfoot je tajomné stvorenie, ktoré patrí k americkému folklóru. Jeho legenda však opäť dostala na frak a ako dodá Richard Dedek, asi sa s ňou už definitívne rozlúčime.

Spektrum 3.2.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


O existencii Bigfoota existuje len niekoľko rozmazaných fotografií, ľudia sa s ním túžia stretnúť a niektorým sa to údajne aj podarilo. Dátový analytik Floe Foxon nedávno spracoval analýzu o pozorovaní Bigfoota v USA a v Kanade a jej výsledkom je obrovské sklamanie pre fanúšika tohto mýtického stvorenia. V analýze vysvetľuje, že jeho strety s ľuďmi majú úplne bežné a racionálne vysvetlenie. Zatiaľ nerecenzovaná štúdia ukazuje, že hlásené pozorovania Bigfoota veľmi úzko súvisia s výskytom medveďov baribalov. Dokonca sa Floe Foxon dopracoval aj k číslenému výsledku - na každých 900 baribalov pripadá v danom štáte či provincii jedno pozorovanie Bigfoota.

Foto CANVA(1231).jpg

Niektoré patogénne huby vedia pripraviť o život ľudí so slabou imunitou už teraz - väčšine nebezpečných húb na našej planéte však teplota nášho tela nevyhovuje - Až doteraz. Nová štúdia z Duke Univwersity School od Medicine tvrdí, že zvýšená teplota na planéte spôsobuje zmeny v hube Cryptococcus deneoformans, ktorá naplno zapína svoje adaptačné reakcie hneď ako teplota stúpne, čím sa zvyšuje počet jej genetických zmien. Tie môžu viesť k vyššej odolnosti voči teplu, ale aj k väčšiemu potenciálu spôsobovať choroby. Nejde pri tom o klasickú infekčnú chorobu, hubami sa navzájom nakaziť nemôžeme. Okrem toho vo vzduchu sú spóry húb, ktoré vdychujeme stále, náš imunitný systém s tým však počíta. Raz by sme však mohli vdýchnuť spóry, s ktorými si už neporadíme.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame