Stalo sa pred... 5. - 11. február

Stalo sa pred... 5. - 11. február

V prvej časti našej rubriky vás Boris Koreň upozorní aj na výročie spojené so svetoznámou lahôdkou a zablahoželáme aj našej milej kolegyni.

Stalo sa pred... 5. - 11. február (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvá spomienka Borisa Koreňa v druhej časti rubriky bude patriť významnému rozhlasákovi, hoci bol naším spolupracovníkom len niekoľko týždňov.

Stalo sa pred... 5. - 11. február (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 5. februára - 11. februára

- Pred 210 rokmi, 8. februára 1813, sa narodil evanjelický kňaz, spisovateľ, štúrovský básnik a kultúrny pracovník Samuel Tomášik. Je autorom slov jednej z najznámejších hymnických piesní Slovanov - Hej Slováci.

- pred 180 rokmi, 8. februára 1843, sa narodil Eduard Sacher. Je autorom vylepšeného, prísne tajného receptu na najznámejší viedenský, ale pravdepodobne aj stredoeurópsky zákusok, Sacherovu tortu.

- pred 110 rokmi, 9. februára 1913, sa narodil Ladislav Sára. Hoci so Slovenským rozhlasom spolupracoval len krátko, patrí k významným rozhlasákom. Bol totiž prvým hlásateľom Slobodného vysielača Banská Bystrica po vypuknutí Slovenského národného povstania v auguste 1944.

- pred 60 rokmi, 11. februára 1963, prišiel na svet významný slovenský filmový teoretik, vedec, kritik a vysokoškolský pedagóg Martin Ciel.

- pred 40 rokmi, 10. februára 1983, sa narodil majster sveta v chôdzi na 50 kilometrov, Matej Tóth. Medailu získal v Pekingu v roku 2015 a o rok neskôr v rovnakej disciplíne aj olympijské zlato v brazílskom Rio de Janeiro.

- pred 30 rokmi, 8. februára 1993, začala platiť nová mena samostatnej Slovenskej republiky - slovenská koruna.

- vo štvrtok, 9. februára, sa okrúhleho životného jubilea dožíva naša kolegyňa Janka Bleyová. Celú svoju profesionálnu kariéru sa venovala publicistike a väčšinou si ju spájame so zdravotníckymi témami, v ktorých je azda najskúsenejšou slovenskou novinárkou.

Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame