Liek na vírus marburg?

Liek na vírus marburg?

Vedci poznajú vírus marburg už 60 rokov a nevedeli proti nemu vyvinúť vakcínu - až doteraz. Dobré správy prináša Rado Tomeš:

SPEKTRUM 6.2.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Jedna z najnebezpečnejších chorôb, ktorú vírus marburg spôsobuje má smrtnosť až 87 %. Liek nemáme a vedci dokonca nepoznajú ani pôvod tohto vírusu. Napriek tomu sa podarilo odborníkom z amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby  vyvinúť experimentálnu vakcínu, ktorá funguje.  Prvá štúdia fázy 1 testovala vakcínu na dobrovoľníkoch , priebežné výsledky zverejnil časopis Lancet. Testovaná očkovacia látka využíva modifikovaný šimpanzí adenovírus cAd3, ktorý sa už nedokáže rozmnožovať, ani napádať bunky. Dôležitý je glykoproteín, ktorý je na povrchu vírusu a vyvoláva imunitnú reakciu. Tento princíp už vedci úspešne využili pri vývoji očkovacích látok proti ebole. Marburg  pritom pochádza z rovnakej rodiny vírusov.

Archeológom sa podarilo odhaliť tajomstvo egyptských balzamovačov a expertov na mumifikáciu. Štúdia, ktorú zverejnil časopis Nature vychádza zo vzácneho nálezu  dielne na balzamovanie so zásobami 2 500 ročnej  keramiky. Na mnohých nádobách boli ešte nápisy s pokynmi ako umyť alebo nasadiť múmii hlavu. Dielňu objavili ešte pred šiestimi rokmi. Archeológovia doteraz porovnávali nápisy na nádobách s chemickými stopami v ich vnútri a tak dokázali odhaliť nové detaily o receptoch, ktoré pomáhali zachovať mumifikované telá tisícky rokov. Zistili, že balzamovači mali hlboké znalosti o tom, aké látky dokážu zachovať ich mŕtvych. Boli medzi nimi aj materiály zo vzdialenejších častí sveta, čo znamená, že starovekí Egypťania  vynaložili skutočne veľké úsilie, aby boli ich múmie také dokonalé, ako to len bolo možné.  

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame