„Nič na smiech“ - Represie voči umeleckému, občianskemu a politickému disentu

„Nič na smiech“ - Represie voči umeleckému, občianskemu a politickému disentu

„Nič na smiech“ - Represie voči umeleckému, občianskemu a politickému disentu

„Istý časopis vypísal súťaž o najlepší politický vtip. Prvá cena bola: šesť rokov...“

Tento vtip pochádza z legendárnej knihy Tisíc a jeden vtip, ktorú zostavil Ján Kalina. Vyšla v roku 1969. Obľúbený scenárista a spisovateľ sa v roku 1972 postavil pred súd. Vo vykonštruovanom procese ho obvinili z poburovania a znevažovania socialistického zriadenia. Odsúdený bol na dva roky väzenia. Pôvodne boli Kalinovci, Ján aj jeho manželka, novinárka Agneša, presvedčení komunisti. Tak ako v 50. rokoch, aj o 20 rokov neskôr sa režim obrátil proti svojim zástancom. Perzekúcie doľahli na mnohých predstaviteľov kultúry, dokonca aj tej ľavicovej. V roku 1978 sa Ján Kalina s manželkou Agnešou a dcérou Júliou odsťahovali do Západného Nemecka. Júlia sa pre politickú nepohodlnosť rodičov nedostala na žiadnu z vysokých škôl v Československu. Napokon študovala jazyky na Západe a po roku 1989 sa opakovane vracia na Slovensko. Pripravila tiež re-edíciu otcovej knihy Tisíc a jeden vtip po 50 rokoch.

Svoj príbeh nám vyrozpráva aj Elena Letňanová, úspešná slovenská klaviristka, publicistka a univerzitná pedagogička. Sľubnú kariéru koncertnej klaviristky prerušila normalizácia. Do nemilosti štátnych orgánov sa dostala najmä po zorganizovaní smútočného pochodu za upáleného Jana Palacha v januári 1969 v Bratislave. Do Spojených štátov emigrovala v roku 1984.

Samostatná kapitola je Fenomén underground. Avantgardní umelci, ktorých najmä v Čechách reprezentovali Plastic People of the Universe, neboli pôvodne politicky angažovaní. Chceli však tvoriť nezávisle na pravidlách vyžadovaných štátnou mocou. Po exemplárnych represiách, vrátane násilností namierených voči hudobníkom a ich publiku, sa sformoval silný občiansko-politický odpor. Proces s undergroundom viedol k spájaniu odporcov režimu naprieč občianskym a umeleckým spektrom. Tí koncom roka 1976 vypracovali vyhlásenie Charty 77 a upozornili medzinárodnú verejnosť na porušovanie ľudských práv v komunistickom Československu.

V 9. časti dokumentárnej série, v ktorej sa venujeme vzťahu Štátnej bezpečnosti k umeleckému, občianskemu a politickému disentu, budete môcť počuť filozofa Fedora Blaščáka, prekladateľku Juliu Sherwood, klaviristku Elenu Letňanovú a hudobného dramaturga Patra Markovského. Autorsky reláciu pripravili Zuzana Botiková a Pavol Prelovský.

„Nič na smiech“ - Represie voči umeleckému, občianskemu a politickému disentu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

L+S_1966_RTVS.jpg

Autorka: Zuzana Botiková; Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame