Japonsko má o tisíce ostrovov viac ako si myslelo

Japonsko má o tisíce ostrovov viac ako si myslelo
Japonsko prepočítalo svoje ostrovy a bude prepisovať učebnice zemepisu. Má ich totiž oveľa viac, ako doteraz uvádzalo. Povie nám o tom Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 
Japonsko prepočítavalo svoje ostrovy naposledy pred 35-timi rokmi, vtedy sa ešte používali papierové mapy a oficiálne malo Japonsko 6825 ostrovov, pričom za ostrov bol považovaný kus pevniny, ktorý mal obvod najmenej sto metrov. Rokmi však niektoré ostrovy vznikali, iné zanikli, v oblasti je čulý vulkanický ruch, takže sa začali ozývať hlasy, že je potrebné ostrovy a ostrovčeky prepočítať.  Pri novom sčítaní boli kritériá pre to, čo je považované za ostrov zachované, použité však boli najmodernejšie technológie - digitálne mapy, letecké fotografie, satelitné snímky a ďalšie dáta tak, aby boli vylúčené všetky umelé ostrovy. Podľa prepočtu má Japonsko 14 125 ostrovov a ostrovčekov, čo je o 7 273 viac, ako doteraz uvádzalo. Nový údaj by mala vláda oficiálne zverejniť v najbližších dňoch, už teraz Japonci vyhlásili, že táto informácia nebude mať vplyv na veľkosť japonského územia a teritoriálnych vôd. 
 
Vedci prišli s inovatívnou antikoncepciou pre mužov, ktorá umožňuje byť neplodný jednu noc. Dokonca ju otestovali na myšiach a s výsledkami sú nadmieru spokojní. Myšiaci, ktorým preparát podali boli na jednu noc neplodní a na druhý deň boli opäť schopný reprodukcie. Štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise Nature Communications detailne popisuje výsledky výskumu, v ktorom ide o to, že jedna dávka preparátu zabrzdí enzým adenylycykláza.  Tým zabráni spermiám v dozrievaní a najmä, v pohybe bez toho, aby to malo negatívny vplyv na reprodukciu v budúcnosti. Pokusy vyšli u myšiakov, výsledky sa potvrdili aj v skúmavke a nasleduje klinický výskum na dobrovoľníkoch. 
Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame