Stalo sa pred... 26. február - 4. marec

Stalo sa pred... 26. február - 4. marec

Spomienkou na jednu z najväčších hviezd svetových operných dejín začne pripomínanie dôležitých dátumov Boris Koreň.

Stalo sa pred... 26. február - 4. marec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Však si mnohí spomínate na verše, ktorými začne Boris Koreň druhú časť našej rubriky? A mnohí ich iste aj dnes viete zarecitovať.

Stalo sa pred... 26. február - 4. marec Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 26. februára-4.marca

- pred 345 rokmi, 4. marca 1678, prišiel na svet taliansky hudobný skladateľ, huslista a dirigent, predstaviteľ vrcholného baroka Antonio Lucio Vivaldi. Je jedným z najuznávanejších a najpočúvanejších skladateľov hudobných dejín.

- pred 145 rokmi, 26. februára 1878, prišla na svet Emília Kittlová, no svet ju pozná pod menom, ktoré si dala po svojej učiteľke spevu Ema Destinová. Bola najslávnejšou opernou speváčkou prvých desaťročí minulého storočia, no aj vlastenkou, ktorá sa vrátila zo svetových scén domov a podporovala novú Československú republiku.

- pred 65 rokmi, 3. marca 1958, zomrel jeden z najväčších slovenských básnikov minulého storočia Ivan Krasko, vlastným menom Ján Botto. Hoci jeho verše vyšli iba v dvoch zbierkach Nox et solitudo, noc a samota a Verše, patria k tomu najlepšiemu v slovenskej poézii.

- pred 45 rokmi, 2. marca 1978, vzlietol do vesmíru prvý československý kozmonaut Vladimír Remek. Bol - po Sovietskom zväze a Spojených štátoch amerických občanom iba tretej krajiny sveta, ktorý sa dostal do kozmu.

- pred 25 rokmi, 3. marca 1998, vyhlásil v zastúpení prezidenta premiér Vladimír Mečiar amnestie. Týkali sa trestných činov, ktoré mohli byť spáchané v súvislosti s únosom prezidentovho syna v roku 1995 a zmareného referenda v roku 1997. Takzvané Mečiarove amnestie sa podarilo zrušiť až po 19 rokoch a na ôsmy pokus, 5. apríla 2017.

- pred 20 rokmi, 28. februára 2003, zomrel významný literárny historik, kritik a ponovembrový politik Pavol Števček

- pred 10 rokmi, 28. februára 2013, sa svojho úradu vzdal pápež Benedikt XVI. Cirkevné dejiny takúto udalosť - dobrovoľnú rezignáciu pápeža - nezaznamenali sedem storočí.

Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame