Najväčšia štúdia o účinkoch marihuany

Najväčšia štúdia o účinkoch marihuany

O marihuane koluje viac mýtov, ako faktov, oxfordskí vedci chcú mať definitívne jasno v tom, či pomáha liečiť psychické ochorenia. Viac povie Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Fajčenie marihuany škodí zdravým ľuďom, devastačne sa prejavuje najmä na našom nervovom systéme. Dokázalo to už niekoľko vedeckých výskumov. Existuje však veľa náznakov, že lieky s látkou kanabidiol by mohli pomáhať pri liečbe psychických problémov, súčasne však panujú obavy, že pri zlom použití a dávkovaní by mohli tento typ problémov ešte zhoršiť. Do rozsiahleho výskumu sa pustil medzinárodný tím pod hlavičkou Oxfordskej univerzity. Výsledkom bude rozsiahla štúdia, do ktorej sa zapojí 35 centier predovšetkým v Európe a Severnej Amerike, financovať ju bude charitatívna nadácia Wellcome a do programu sa zapojí tisíc ľudí. Okrem liečby psychózy budú vedci skúmať aj to, či môže kanabidiol zabrániť jej vzniku u ľudí s vysokým rizikom psychózy. Štúdia by mala prispieť k reálnemu poznaniu, ako to s tou marihuanou vlastne je.

Deti, ktoré sa už narodia podvyživené, budú mať šancu na zdravý vývoj, ak sa potvrdí to, čo vedci dokázali na myšiach. Nový výskum ukázal, že pravidelné podávanie baktérií mliečneho kvasenia podporilo rast a vývoj podvyživených zvierat. K rastu cicavcov prispieva hormón, ktorý po narodení dáva podnet na produkciu inzulínu a ten následne podporuje rast orgánov a celého tela. Pokiaľ je však cicavec chronicky podvyživený, tento rastový hormón prestane reagovať a to vedie k zakrpateniu. Tento výskum má veľký potenciál na zmiernenie následkov chronickej detskej podvýživy.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame