Huba inšpiráciou pre materiál novej generácie

Huba inšpiráciou pre materiál novej generácie

Vedci dokážu nájsť inšpiráciu na rôznych miestach, tí fínski ju našli na strome. Podľa huby chcú vyrábať materiály novej generácie. Pokračuje Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedci z fínskeho Technického výskumného centra prišli na to, ako fungujú mimoriadne mechanické vlastnosti niektorých húb. Špeciálne sa zamerali na jednu z nich - drevokazného Práchnovca kopytovitého. Je to huba, ktorá rastie na strome a má veľmi zložitú štruktúru, chemické a mechanické vlastnosti. Výskum ukázal, že huba je zložená z troch vrstiev, ktoré plnia odlišné funkcie a súčasne spolupracujú. Hlavnou zložkou všetkých vrstiev je mycélium, ktoré má rozdielnu mikroštruktúru s jedinečným pomerom strán, hustotou aj dĺžkou lupeňov. Takto by mohla vyzerať nová trieda vysoko výkonných materiálov. Výsledky fínskeho výskumu sú veľkou inšpiráciou pre vytvorenie novej generácie mechanicky odolných, ľahkých a udržateľných materiálov od nárazu odolných implantátov až po skelety pre lietadlá či povrchové úpravy čelných skiel.

V januári sme sledovali, ako sa historicky prvý britský vesmírny let skončil neúspechom. Nosná raketa LauncherOne sa síce oddelila od špeciálne upraveného Boeingu 747 nazvaného Cosmic Girl, nedosiahla však obežnú dráhu Zeme. Najprv sa hovorilo o anomálii v jednom z motorov, konštruktérom sa podarilo chybu identifikovať. Za všetko môže uvoľnený palivový filter, čo spôsobilo, že sa motor rakety prehrial. Údaje naznačujú, že už počas prvého horenia bol palivový filter v potrubí uvoľnený. Motor teda bežal pri podstatne vyššej teplote, ako mal. Raketa LauncherOne spadla na Zem, na bezpečné miesto v Atlantickom oceáne.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame