Neandertálcov pochoval luk

Neandertálcov pochoval luk

Za to, že neandertálci vymreli, nemohla žiadna choroba, ale to, že si neosvojili streľbu na diaľku. Všetko vysvetlí Rado Tomeš:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Neandertálci boli rýchli, múdri, prispôsobiví a napriek tomu vyhynuli. Vedci doteraz márne zisťovali, prečo. Jedno z možných vysvetlení zverejnili archeológovia v časopise Science Advances, v štúdii o lukoch a šípoch. Nájsť túto zbraň bolo pre vedcov takmer nemožné, luky boli vyrobené z prírodného materiálu a jednoducho sa časom rozpadli. Akú takú nádej poskytli objavy v Afrike ale v Európe žiadne nálezy nezaznamenali. Všetko zmenil objav v jaskyni Mandrin vo Francúzsku. Medzi tisíckami artefaktov našli hroty šípov, používali ich moderní ľudia pred 54 tisíc rokmi. V jaskyni žili po obdobiach striedavo moderní ľudia aj neandertálci, ale tí si výrobu lukov a šípov neosvojili, zostali verní kopijam a oštepom s masívnymi hrotmi. Podľa vedcov práve táto technologická výhoda umožnila moderným ľuďom ľahšie prežiť a osídliť postupne celú Európu.

Čím je populácia staršia, tým je menej súdržná. Vedci to zistili počas výskumu na makakoch, ktoré skúmali na Opičom ostrove v Portoriku. Vedci po dlhoročnom sledovaní komunít v ich prirodzenom prostredí zistili, že čím sú samice makakov staršie, tým menej kontaktov udržiavajú a pestujú si len tie dlhoročné. Komunity, ktoré mali menej ako 20% starších makakov boli súdržné a fungovali ako hodinky. Problém nastane, ak počet seniorov prekročí 20%. Toto už vedci otestovali na modeloch v počítačovej simulácii. Staršie populácie neboli také prepojené a súdržné. Starší neodovzdávajú skúsenosti mladším a začína viaznuť prenos informácií v komunite.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame