Stalo sa pred... 5. marec - 11. marec

Stalo sa pred... 5. marec - 11. marec

Jedného z najkrutejších diktátorov dejín, hrdinstvo českých a slovenských vojakov a povinnú literatúru našich rodičov, či už starých rodičov pripomenie Boris Koreň:

Stalo sa pred... (1/2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Druhú časť rubriky začne Borisa Koreň spomienkou na nášho bývalého kolegu, rozhlasáka:

Stalo sa pred... (2/2) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 5. marca - 11. marca

- pred 120 rokmi, 9. marca 1903, sa v americkom Bartone narodil spisovateľ a učiteľ Fraňo Kráľ. Niekoľko generácií detí malo v povinnom čítaní jeho dve diela - Jano a Čenkovej deti. Hoci autor videl svet čiernobielo - na jednej strane dobrí chudobní ľudia, na druhej zlí, chamtiví boháči, statkári a fabrikanti, chudoba, akú opisoval na začiatku 30. rokov, nebola v slovenských pomeroch výnimočná.

- pred 80 rokmi, 8. až trinásteho marca 1943, vybojoval Prvý československý samostatný prápor v Sovietskom zväze prvú bitku pri obci Sokolovo neďaleko Charkova. Českí a slovenskí vojaci sa proti presile Nemcov držali statočne. Priebeh bitky je podrobne zmapovaný aj z výpovedí jej účastníkov a spracovaný v historickej literatúre.

- pred 75 rokmi, 10. marca 1948, našiel zavčas rána zamestnanec ministerstva zahraničných vecí na druhom nádvorí Černínskeho paláca v Prahe na zemi nehybné telo. Patrilo ministrovi zahraničných vecí Československej republiky Janovi Masarykovi. Okolnosti jeho smrti dodnes nie sú uspokojivo objasnené, vtedajšia verzia samovraždy skokom z okna jeho bytu je totiž výrazne spochybnená rôznymi okolnosťami. Jan Masaryk bol synom prvého prezidenta Československej republiky Tomáša Garrique Masaryka.

- pred 70 rokmi, 5. marca 1953, zomrel Josif Džugašvili, ktorého svet pozná pod menom Josif Vissarionovič Stalin. Za života ho titulovali vodca svetového proletariátu. No neskôr, keď vyšli najavo milióny obetí komunistických procesov a hrôza gulagov, o ňom hovorili aj ako o najväčšom zločincovi ľudstva.

- pred 15 rokmi, 10. marca 2008, zomrel básnik a redaktor Rudolf Čižmárik, ktorý v 70tych rokoch pracoval aj v Literárnej redakcii Československého rozhlasu



Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/Pavlofox

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame