Rýchly detektor ortuti vo vode

Rýchly detektor ortuti vo vode

Taiwanskí konštruktéri vyvinuli okamžitý detektor ortuti vo vode. Je to robotická ruka, o ktorej nám povie viac Rado Tomeš:

Spektrum 7.3.2023 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ochranou pred otravou ortuťou je jej detegovanie v potravinách, vo vode a v prostredí okolo nás. Nie je to jednoduché, zvyčajne si to vyžaduje testovanie v laboratóriách s poriadnym vybavením a školeným personálom. Konštruktéri z Taiwanskej národnej univerzity vyvinuli jednoduchý nanosenzor schopný detegovať dotykom aj minimálnu koncentráciu ortuti. Je zložený zo sústavy telúrových nanodrôtikov citlivých na prítomnosť ortuti. Tie, keď identifikujú ióny ortuti, vyšlú elektrický signál. Konštruktéri tento nanosenzor nainštalovali na prst robotickej ruky a dotýkali sa rôznych vzoriek, ktoré boli kontaminované ortuťou, od vody z jazera, cez jablká až po lístky špenátu. Vo všetkých prípadoch senzor spoľahlivo zaregistroval aj tie najnepatrnejšie množstvá. Vývoj nanosenzora dokončujú, chcú ho využívať najmä v oblastiach, kde chýba laboratórne vybavenie.

Aj jeden hurikán vie narobiť obrovské škody, nový výskum Princetonskej univerzity ukazuje, že v nasledujúcich desaťročiach sa v mnohých oblastiach môžu bežne objaviť aj dva hurikány za sebou. Vedci určovali v počítačových simuláciách zmenu pravdepodobnosti, že v priebehu storočia zasiahne rovnakú oblasť viac ničivých búrok v priebehu 15-tich dní. Skúmali dva scenáre: budúcnosť s miernymi emisiami uhlíka a s vyššími. V obidvoch prípadoch sa pravdepodobnosť po sebe idúcich hurikánov výrazne zvýšila, pretože do hry zasiahla kombinácia stúpajúcej hladiny morí a klimatická zmena. Napríklad v Mexickom zálive by k takýmto dvojitým zásahom mohlo dôjsť raz za tri roky.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame