Podvody pomocou umelej inteligencie

Podvody pomocou umelej inteligencie

Umelá inteligencia nám vie výborne poslúžiť – ako to už býva, v dobrom aj v zlom. O najnovších podvodoch nám povie viac Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Umelá inteligencia najčastejšie maľuje alebo píše výborné texty. Obrovský pokrok však urobila aj v napodobňovaní zvukov a hlasov. Stačí pár viet a dokáže sa v telefóne zmeniť na vnuka, ktorý potrebuje peniaze. Podvodníkom stačí aj pár sekúnd, aby si pri nevyžiadanom telefonáte nahrali niečí hlas,  tie najvyspelejšie algoritmy dokonca vedia vyrobiť celé vety aj z trojsekundového záznamu. Najmä na seniorov to pôsobí mimoriadne dôveryhodne, podvodník sa vydáva za blízkeho príbuzného a nič netušiaci ľudia takto prichádzajú o úspory. Telefonické podvody sú problémom pre väčšinu krajín, je totiž veľmi ťažké podvodníkov odhaliť. V USA ide o najčastejší typ podvodov a súčasne taký, pri ktorých obrali ľudí o najviac peňazí. Len minulý rok to boli podvody za 11 miliónov eur.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu prvý krát vytvorili myšie mláďatá z dvoch samcov. Najprv odobrali z chvostov myšiakov kožné bunky a zmenili ich na bunky, ktoré sa môžu vyvinúť ako rôzne typy buniek či tkanív. Potom tie bunky pestovali, podporili rôznymi látkami tak, aby sa zo samčích buniek stali samičie a vytvorili funkčné vajíčka.  Nakoniec tieto vajíčka oplodnili a embryá implantovali do samičiek. Z 630 embryí vyrástlo 7 mláďat, takže úspešnosť je niečo vyše jedného percenta, čiže technika vývoja embryí je zatiaľ veľmi neefektívna. V každom prípade to je dôležitý krok smerom k vývoju kmeňových buniek a reprodukčnej biológii.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame