Stalo sa pred... 18. marca - 24. marca

Stalo sa pred... 18. marca - 24. marca

Dnes Boris Koreň začne spomienku na osobnosť, ktorej príbeh pozná určite každý. Na ľudového hrdinu, ktorý v televíznej ankete Najväčší Slovák v dejinách, získal 10.miesto.

Stalo sa pred... Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred 20. rokmi sa začal vojnový konflikt, s ktorého dôsledkami sa Blízky východ nevyrovnal dodnes. Viac už Boris Koreň v druhej časti rubriky.

Stalo sa pred... Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 18. marca-24.marca

- pred 310 rokmi, 18. marca 1713, no podľa iných zdrojov už v podvečer predchádzajúceho dňa, zomrel legendárny slovenský zbojník Juraj Jánošík. Stal sa predlohou nespočetného radu ľudových povestí, básní a veršovaných cyklov, dvoch opier muzikálu a radu filmov.

- pred 110 rokmi, 19. marca 1913, sa narodil sochár a medailér Rudolf Pribiš.

- pred 100 rokmi, 20. marca 1923, prišiel na svet jedinečný slovenský režisér, výtvarník a humorista Viktor Kubal, zakladajúca osobnosť slovenského animovaného filmu.

- pred 20. rokmi sa začala vojna v Iraku, konflikt, s ktorého dôsledkami sa Blízky východ nevyrovnal dodnes. USA sa nepodarilo presadiť rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by povolila použiť vojenskú silu. Podarilo sa však vytvoriť koalíciu približne 50 krajín, vrátane Veľkej Británie, Španielska, Talianska, Poľska alebo aj Slovenska, ktorú americký prezident George Bush nazval „koalíciou ochotných“.

- pred 90 rokmi, 24. marca 1933, sa narodil rozhlasák - redaktor, dramaturg a riadiaci pracovník Experimentálneho štúdia Československého rozhlasu v Bratislave, hudobný skladateľ Jozef Malovec

- pred 10. rokmi, 24. marca 2013, zomrel jeden z popredných predstaviteľov Česko-slovenskej jari 1968 Čestmír Císař.
Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame